hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez'in faiz kararına hükümetten ilk tepki

    Merkezin faiz kararına hükümetten ilk tepki
    expand
    KAYNAKAA

    Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı 50 baz puanlık indirimin beklentilerini tam olarak karşılamadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elitaş, faiz oranının biraz daha yatırımcının içindeki "yatırım yapma zevkini" tetikleyecek bir rakama doğru inmesi gerektiğini söyledi.

    Bakan Elitaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın üst limiti biraz aşağı düşürerek bir manada bankaların kaynak ihtiyaçları olduğu takdirde bunun daha düşük maliyette olmasına imkan verdiğini belirtti.

    Faiz indiriminin piyasa beklentilerine yakın olduğunu ifade eden Elitaş, "Yeni başkan oturdu, arkadaşlarıyla beraber bu şekilde değerlendirme yaptı. Piyasa beklentilerine herhalde yakın bir faiz oranı olarak gerçekleşti, ama ben heyecanlandırıcı bir indirim oranı olduğu kanaatinde değilim. Biraz daha yatırımcının içindeki o yatırım yapma zevkini tetikleyecek bir rakama doğru inmesi gerekiyor. İnşallah bunu da yeni başkan, yeni arkadaşlarıyla birlikte bu süreçte yapacak ve Türkiye'deki yatırım yapma iştahını harekete geçirecek bir karar alacaktır diye ümit ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.



    Elitaş, gazetecilerin, "Beklentiniz daha mı yüksekti" şeklindeki sorusuna da "Piyasa beklentilerine yakın oldu ama benim içimdeki heyecanı tetikleyecek, yatırım yapma arzusunu zirveye ulaştıracak bir etki yapması tam gerçekleşmedi. Artık, bundan sonraki kararlara bakıyoruz" karşılığını verdi.
    Merkez faizi yarım puan indirdi
    İbrahim Çağlar: "Reel sektöre nefes verdi"

    İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar da, MB'nin indirim kararıyla reel sektöre nefes verdiğini, şimdi sıranın bankalarda olduğunu ifade etti.

    Çağlar, "Şimdi sıra bankalarda. Bu indirimin işletmelerin ve KOBİ'lerin banka kredi borçları ile yatırım ve ihtiyaç kredisi oranlarına yansımasını umuyoruz" değerlendirmelerini yaptı.

    Çağlar, Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk PPK toplantısında ortak aklın kazandığını belirterek, yeni başlangıçların her zaman umut verici olduğunu dile getirdi.
    Emin Çapa Merkez'in faiz kararını yorumladı
    Seri faiz indirimleriyle bu sürecin devam etmesi temennisinde bulunan Çağlar, şunları ifade etti:

    "Ekonomide dinamikleri sürdürülebilir kılmak için faiz indirimlerinin yapısal reform ve tedbirlerle birleştirilmesi gerek. Enflasyon beklentisi geriliyor, kur aşağı yukarı oturdu, ABD Merkez Bankasının (Fed) yıl içinde dört adet faiz artırım konusu gündemden uzaklaştı. Faiz indirimini tamamlayacak şekilde reel sektörü hızlandıracak, tüketicinin alım gücünü artıracak reformlar bir an önce devreye girmeli."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow