hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayi üretiminden yılın ilk ayında güçlü artış!

    Sanayi üretiminden yılın ilk ayında güçlü artış
    expand
    KAYNAKAA

    Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi Ocak'ta arındırılmamış yüzde 3.64, takvim etkisinden arındırılmış olarak da yüzde 5.6 ile güçlü bir artış kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise Ocak'ta bir önceki aya göre yüzde 1 arttı.

    Analistler arındırılmış bazda sanayi üretim verisinin Ocak ayında diğer öncü göstergelerin aksine iyi bir performans gösterdiğini belirterek, geçen yıl da benzer farklılaşmanın görüldüğünü ve büyüme verisinin sanayi üretimdeki toparlanmayı izlediğini hatırlatıyor.

    Sanayi üretimi Aralık'ta arındırılmamış yüzde 4.4, son çeyrekte ise yüzde 7.4 artış kaydetmiş, 2015'te yıllık artış ise yüzde 3.2 olmuştu.
    Apple müşterilerine 400 milyon dolar ödeyecek



    Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu verinin yıla başlangıç olarak olumlu olduğunu söyleyerek, "Tekstil ve konfeksiyonda bir kımıldanma var gibi, esas katkı ecza sektöründen gelmiş. Öte yandan otomotiv sektörünün eksiye döndüğünü görüyoruz, ilaç sanayinde de yüzde 40'lık yıllık artış var. Veri yıl geneli için ivmenin sürdüğünü gösteriyor, henüz erken olmakla birlikte, bu ivme kalıcı şekilde sürerse bu yılki büyüme beklentilerini iyileştirebilir. GSYH'nın 206'da yıllık bazda yüzde 3 büyümesini bekliyoruz" dedi.

    Takvimden arındırılmış veride alt sektörler incelendiğinde, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5.2 arttı.

    Arındırılmamış veride alt sektörlerde ise aramalı imalatının yüzde 2.2, dayanıklı tüketim malı imalatının yüzde 7.1, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 5.9, enerjide ise yüzde 6.8 artış görüldü. Madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 4.1, imalat sanayi ise yüzde 3.3 artış kaydederken, otomotivde yüzde 7.3'lük düşüş söz konusu.
    Fitch büyüme tahminini aşağı çekti
    Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, sanayi üretim ve öncü göstergelerin çelişkili bir resim çizdiğini söyleyerek, "Ancak bu durumu 2015 yılının başında da gördük ve ilk çeyrek büyüme verisi ekonomik aktivitede sanayi üretiminin diğer öncü göstergelerden daha iyi bir tahminci olduğunu gösterdi. Benzer bir durumu yine görebiliriz. Öte yandan öncü göstergeler Şubat ayında daha fazla zayıflamaya işaret ediyor. Dolayısıyla Şubat ayında sanayi üretiminde iyileşmenin sürüp sürmediğini görmek gerek. Bu çerçevede 2016 için yüzde 3'lük büyüme beklentimizi koruyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow