hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayide çarklar dönüyor

    Sanayide çarklar dönüyor
    expand
    KAYNAKAA

    Harcıyoruz, iç talep yüksek. Avrupa'ya ihracat artıyor. Sanayide de çarklar dönüyor. Sanayi üretimi mart ayında yıllık yüzde 3'e yakın arttı. İlk çeyrek üretim artışı da büyümeye dönük olumlu sinyal verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

    Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, martta bir önceki aya göre yüzde 0,5 azaldı.

    Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 arttı.

    Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artış kaydedildi.

    Beklentiler
    Fikri Işık iddialı konuştu: "Tesla'dan çok daha iyiyiz"
    AA Finans "Sanayi Üretimi Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, martta arındırılmamış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,3 artış bekliyordu.



    Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 3,8, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda değişmeyeceğini tahmin etmişti.

    Bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,7 artış gösterdi.

    Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artarak 133,2 değerine ulaştı. Şubatta 120,1 olarak hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 127,2 seviyesinde bulunuyordu.

    Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, martta bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,2 azaldı.

    Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 2,4 ile enerjide görüldü.

    İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en yüksek düşüş yüzde 13,5 ile eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü yüzde 4,1 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) ve yüzde 2,1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

    Bu alanda en yüksek artış ise yüzde 21,7 ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü. Bu artışı yüzde 7,4 ile tütün ürünleri ve yüzde 6,7 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı izledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow