hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şimşek büyümeyi değerlendirdi: "2 seçim ve teröre rağmen..."

    Şimşek büyümeyi değerlendirdi: 2 seçim ve teröre rağmen...
    expand

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen yıl yüzde 4 büyüme ile Orta Vadeli Program'da öngörülen seviyede büyümenin gerçekleştiğini belirterek, "Bu başarı; geçtiğimiz yıl gerçekleşen iki genel seçime, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde edilmiştir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla 2015 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 5.7, 2015 yılının tamamında ise yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde arttı.

    Büyüme rakamlarını yazılı açıklamayla değerlendiren Şimşek, özel sektör yatırımlarının da 2015'te yüzde 2.7 artarak büyümeye 0.5 puan katkı sağladığını belirtti.

    Net dış talebin 0.3 puan negatif katkı ile büyümeyi sınırlandığını kaydeden Şimşek, "Bunda, en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki yavaş toparlanma ile çevre ülkelerde yaşanan sorunlar etkili olmuştur. İhracat pazarlarımızda yaşanan olumsuzluklara rağmen; cari işlemler açığının milli gelire oranı 2015 yılında yüzde 4.5 seviyesine gerilemiştir" dedi.
    Türkiye beklentilerin üzerinde büyüdü
    Geçen yıl büyümenin kapsayıcı niteliğinin devam ettiğini kaydeden Şimşek, 2015'te yaklaşık 700,000 kişiye, küresel krizden bu yana ise 6.7 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağlandığını belirtti.

    Şimşek, geçen yıl yüzde 4 büyüme ile Orta Vadeli Program'da öngörülen seviyede büyümenin gerçekleştiğini belirterek, "Böylece Türkiye, G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen dördüncü ekonomi olurken, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerin iki katından fazla büyümüştür" dedi ve ekledi:

    "Bu başarı; geçtiğimiz yıl gerçekleşen iki genel seçime, bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde edilmiştir."

    Hedefin güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile yüksek gelirli ülkeler arasında yer almak olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bu hedefimize ulaşmak için gerekli yapısal reformları uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow