hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Spor ekonomisi 130 ülkeye fark attı

    Spor ekonomisi 130 ülkeye fark attı
    expand
    KAYNAKAA

    Dünya genelinde artan spor tutkusunun yarattığı pazar yıllık 100 milyar dolara ulaşırken, bu rakamın 130 ülkenin milli gelirinden yüksek olması dikkati çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AA muhabirinin AT Kearney Yönetim Danışmanlık Şirketi verilerinden derlediği bilgilere göre, sadece bilet satışları, medya hakları ve sponsorluklardan oluşan spor pazarının büyüklüğü 2005'te 46,5 milyar dolarken, söz konusu harcamaların bu yıl itibarıyla 88 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

    Spor endüstrisinin gelecek yıl 91 milyar dolar, sonraki yıllarda ise 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.

    Spor endüstrisinin 100 milyar dolara yaklaşan büyüklüğünün, 130 ülkenin milli gelirinden fazla olması dikkati çekiyor. Dünya Bankası verilerine göre, Bulgaristan, Tunus, Slovenya, Estonya, Malta ve Kenya gibi birçok ülkenin milli geliri, spor için harcanan 100 milyar dolardan daha düşük.

    AT Kearney Yönetim Danışmanlık Yöneticisi Emre Katı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da spor ekonomisinin yüzde 80'den fazlasını futbolun oluşturduğunu söyledi.
    İşte Süper Lig'de gerçekleşen transferler
    Katı, Kuzey Amerika'da ise Amerikan futbolu, beyzbol ve basketbolun, sektörün yüzde 90'ına karşılık geldiğini belirterek, "Futbol piyasası kabaca bilet satışları, medya hakları ve sponsorluklardan oluşmaktadır. Bunlar ülkeden ülkeye değişse de en çok payı sponsorluklar, arkasından medya hakları ve bilet gelirleri alıyor" diye konuştu.

    Pazarın toplam büyüklüğü 600 milyar dolar

    Spora yönelik harcamaların en fazla Avrupa'da büyüdüğünü vurgulayan Katı, "Örneğin İngiltere'de spor harcamalarının artış hızı milli gelirin artış hızının yaklaşık 4 katıdır. Bu rakam Fransa'da 3 katından fazladır" dedi.

    Katı, spor malzemeleri, lisanslı ürünler, sağlık ve fitness merkezlerinin potansiyelleri de dikkate alındığında, spor endüstrisinin toplam büyüklüğünün dünyada 600 milyar dolara yaklaştığını belirterek, şöyle devam etti:
    Türkiye gruptan çıkarsa finale kadar kimlerle eşleşecek?
    "Bu rakam kabaca dünyanın toplam gelirinin yüzde 1'ine denk geliyor. Spor giyim, ekipman ve ayakkabıları içeren spor malzemeleri ve lisanslı ürünler için pazar 310 milyar doları bulmaktadır. Fitness kulüpleri, yoga dersleri, kişisel eğitim dahil olmak üzere spor merkezlerinin pazar büyüklüğü ise 105 milyar dolardır. Altyapı inşaatı, yiyecek ve içecek ile bahis gibi gri alanları kapsayan pazarın büyüklüğü de 100 ila 200 milyar dolar arasında değişiyor."

    İnternetten satışlar pazarı büyüttü

    Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Devecioğlu da spor pazarının endüstri devrimi ile gelişme sağladığını, bugünkü bilgi çağında da bilim ve teknolojideki gelişmelerin bu pazarın boyutlarını değiştirdiğini söyledi.

    Devecioglu, internet üzerinden yapılan alışverişler ve teknolojik gelişmelerin spor malzemelerine ve spor organizasyonlarına ulaşımı kolaylaştırdığına işaret etti.

    Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı 2014 Dünya Kupası'nın 11 milyar dolarlık ekonomik boyuta ulaştığını hatırlatan Devecioğlu, "206 ülkenin katılacağı 2016 Rio Olimpiyat Oyunları için ayrılan bütçe başlangıçta 2,93 milyar dolar iken bugün 13,2 milyar dolara yükseldi. Bu paranın da yüzde 57'si özel sektör tarafından karşılanıyor. Organizasyonun Brezilya ekonomisine yaklaşık yüzde 3 katkı sağlaması beklenmektedir" diye konuştu.

    Devecioğlu, EURO 2016 final maçını 300 milyon kişinin televizyondan izlemesinin beklendiğini aktararak, "Televizyon haklarından elde edilmesi öngörülün gelirin 1 milyar euro olması öngörülüyor. Ayrıca kupada şampiyon olacak takım 24 milyon euro kazanacak. Spor ekonomisinin boyutu, sadece EURO 2016 ile bile ortaya konulabilir" değerlendirmesini yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow