hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TMSF Bank Asya'nın devrinin gerekçelerini açıkladı

    TMSF Bank Asyanın devrinin gerekçelerini açıkladı
    expand

    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Bank Asya'nın 29 Mayıs'ta BDDK kararı ile temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin TMSF'ye devredilmesinin kanuni gerekçesini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamada banka hakkında verilen kararın Bank Asya'nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunlar dolayısıyla alındığına dikkat çekildi.

    TMSF'den dün akşam yapılan açıklamada, kararın BDDK denetim elemanları tarafından tanzim edilen denetim raporlarına ve ilgili birimlerin bu yöndeki görüşlerine dayandığı ve ilgili kanun maddesi ile uyumlu olduğuna dikkat çekilerek, "Bir banka hakkında böyle bir kararın verilmesi, 5411 sayılı Kanun'un 71. maddesinde 5 ayrı bent halinde sayılmış olan durumların varlığına bağlıdır" denildi ve bu 5 bendin neye dayandığı ve Bank Asya'da hangi bende göre işlem yapıldığı şöyle açıklandı:

    Dolar ve euro güne nasıl başladı?

    "Bir bankanın mali bünyesinin düzeltilemeyecek ölçüde bozulduğunun tespit edilmesi (a) bendinin; yükümlülüklerini yerine getiremeyecek duruma (mevduat ve diğer ödemelerini yapabilecek likidite imkanını kaybetmesi gibi) düşmesi (c) bendinin; özkaynaklarının negatif seviyeye düşmesi (d) bendinin; ortak ya da yöneticilerin banka kaynaklarını önemli miktarlara tekabül edecek şekilde suistimal etmesi ise (e) bendinin konusuna girmektedir.

    Bu bağlamda, söz konusu banka hakkında verilen kararın  Bank Asya'nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunlar dolayısıyla alındığı ve Kanun'un 71. maddesinin (b) bendine dayalı olduğu hususu, bilinçli yahut bilinçsizce gözden kaçırılmakta/kaçırılmak istenmektedir."

    Açıklamada ayrıca hisselerin mülkiyeti ile ilgili olarak da, BDDK'nın aldığı karara göre "hisselerin mülkiyetinin hissedarlara ait olmaya devam ettiği, ancak hissedarların temettü hakkı dışındaki bütün hak ve yetkilerinin TMSF tarafından kullanılacağı anlamına gelmektedir" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow