hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici güveni Temmuz'da yeniden inişe geçti

    Tüketici güveni Temmuzda yeniden inişe geçti
    expand
    KAYNAK DHA

    Tüketici Güven Endeksi, üç aylık ardışık yükselişin ardından, Temmuz ayında yeniden gerileyerek, Mart ayındaki düzeyine indi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3.5 azaldı; Haziran ayında 69.43 olan endeks Temmuz ayında 67.03 oldu.

    Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

    Hanenin maddi durum beklentisi yüzde 3.1 azaldı

    Hanenin maddi durum beklentisi endeksi Haziran ayında 91.21 iken Temmuz ayında 88.36 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
    Moody's 17 Türk bankasını negatif izlemeye aldı
    Genel ekonomik durum beklentisi yüzde 1.6 azaldı

    Haziran ayında 91.32 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 1.6 azalarak, Temmuz ayında 89.82'ye indi. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.

    İşsiz sayısındaki düşüş beklentisi azaldı

    İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 3.3 azalarak, Temmuz ayında 68.31'e geriledi. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

    Tasarruf etme ihtimali yüzde 11.9 azaldı

    Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 11.9 azaldı. Haziran ayında 24.55 olan endeks, Temmuz ayında 21.62 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow