hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turizmde son 10 yılın büyük düşüşü!

    Turizmde son 10 yılın büyük düşüşü
    expand

    Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Rusya ile yaşanan gerilim sonrası bu ülkeden gelen turist sayısının azalması ve iç güvenlik endişeleri ile Mart'ta geçen yıl aynı aya göre yüzde 12.84'lük azalışla 1.65 milyon olarak gerçekleşirken; yaklaşık 10 yılın en sert düşüşü kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekim 2006'dan bu yana en büyük düşüşün yaşandığı turist sayısında, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda daha sert düşüşlerin görülmesi bekleniyor.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, yılın ilk üç ayında ise Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 10.3 azalışla 4.06 milyon kişi oldu.

    Rusya-Ukrayna krizi sonrası batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücündeki sert gerileme ve bir Rus savaş uçağının geçen yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı Mart ayında yüzde 58.95 düşüşle 23,947'ye geriledi. İlk üç aydaki düşüş ise yüzde 56.2 oldu.

    Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Rusya ile yaşanan sorunlar ve güvenlik endişeleri yavaş yavaş turizmde etkisini gösteriyor. Birinci çeyrek aslında turizm için önemli bir dönem değil, turizm mevsimi olmadığından normal seyahat edenler veride daha fazla yer tutuyor. Ancak sezonun açılacağı Nisan ayı sonrasında, turizm mevsiminde düşüşün gerçek boyutu görülebilecektir" dedi.
    Facebook kârını ve kullanıcı sayısını artırdı
    Öte yandan IŞİD ve PPK'nın canlı bomba saldırılarının iç güvenlik riskini de artırması nedeniyle, yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin güvenlik sorunlarına daha hassas olan kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden gelen turist sayılarında görülüyor. Turist sayısındaki düşüşün turizm gelirlerine de negatif yanması bekleniyor.

    Verilere göre Mart ayında Almanya'dan gelen turist sayısı yüzde 17, Japonya'dan gelen turist sayısı yüzde 48 geriledi.

    Irak'tan gelen turist sayısında ise yüzde 80 azalma görüldü.

    Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), son dönemde artan güvenlik endişeleri nedeniyle bu yıl Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek turist sayısında önemli düşüş beklendiğini belirtirken; rezervasyon ve organizasyonlarda da çok sayıda iptal yaşandığını açıkladı.

    Turizm sektörüne yönelik rapor ve veri hazırlayan özel araştırma kurumu Turizm Databank'ın yayınladığı rapora göre ise, Rusya ve Avrupa pazarlarındaki daralma nedeniyle 2016'da Türkiye en olumsuz senaryoda 6.5 milyon turist ve 7.5 milyar dolar gelir kaybı yaşayacak.

    Turizm gelirleri 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8.3 azalışla 31.46 milyar dolar olmuştu. Güncel OVP'ye göre turizm (seyahat) gelirlerinin 2016'da 27 milyar dolar olması bekleniyor.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, yabancı ziyaretçi sayısı ise 2015'te yüzde 1.61 azalarak 36.24 milyona geriledi.

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Ocak-Şubat aylarında turist sayısında görülen düşüşün dramatize edilmemesi gerektiğini belirterek, "Biz yine de riski ciddiye alıyoruz. Turizm sektörüne yönelik kapsamlı güçlü destekler getirdik; onun dışında üzerinde çalıştığımız yeni bir program yok" demişti.

    Hükümet yetkilileri sektördeki sorunların çözümü için 255 milyon TL'lik hibe desteği, 288 milyon TL'lik ödemeye kolaylığının da aralarında yer aldığı teşvik açıklarken, sektörün sert düşüşleri tanıtım, reklam ve ülke çeşitlendirme ile aşılabileceğini düşünüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow