hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vatandaş gelir kaynakları oldu

    Vatandaş gelir kaynakları oldu
    expand

    Banka temsilcileri son dönemde kârsızlıktan yakınırken vatandaştan kestikleri komisyon ve ücretler sektörün en büyük gelir kaynağı oldu. 2015 yılı net kârı yüzde 10 artışla 26 milyar 62 milyon TL olan bankacılık sektörü, sadece ücret ve komisyonlardan 18 milyar lira gelir elde etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özgür Düşünce gazetesinden Mustafa Yağmurlu'nun haberine göre, yargı kararlarına rağmen bankaların vatandaştan kesmeye devam ettiği komisyon ve ücretler sektörün en büyük gelir kaynağı oldu.

    Türkiye Bankalar Birliği'nin Türkiye'de Bankacılık Sistemi Konsolide Tablolar Aralık 2015 verileri, bankaların vatandaştan almaya devam ettiği ücret ve komisyonları gözler önüne serdi.

    Verilere göre 2014 yılında 17 milyar lira olan ücret ve komisyonlar bir yıl içinde 18 milyar lirayı aştı. Son dönemde kârlarının sürekli düşmesinden yakınan sektör, geçtiğimiz yılı 26 milyar lira kârla kapattı.

    Sözde azalacaktı ama arttı

    Uzun süre kamuoyunun gündeminden düşmeyen bankaların ücret ve komisyon gelirleri devasa bir boyuta ulaştı. Tüm eleştrilere rağmen vatandaşı canından bezdiren bu faiz dışı ücretlere ekonomi yönetimi bir çözüm bulamıyor.
    Türk-İş: BES'e otomatik katılım iş barışını bozar
    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) düzenlemelerine rağmen bankaların bir yolunu bulup yine ücret ve komisyon adı altında vatandaştan aldığı para yüzde 7 artarak 18 milyar liranın üzerine çıktı.

    Önce söz verdi şimdi...

    Vatandaşların Tüketici Hakem Heyetleri aracılığı ile bu paraları geri almaya başlaması, bankacılık sektörünün tepkisiyle karşılaşıyor.

    Daha önce tüketicilerden aldıkları komisyon ve ücretleri mahkemeye gitmeden geri vereceklerini açıklayan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, daha sonra ise 600 milyon liraya ulaşan komisyon geri ödemeleriyle sektörün sıkıtıya girdiğini söylemişti.

    Faiz gelirleri 77 milyara ulaştı

    Bankaların vatandaşa kullandırdığı kredilerden elde ettiği faiz gelirleri ile devlete borç vererek yani Hazine bonosu alarak elde ettikleri net faiz gelirleri 2014 yılına göre yüzde 18 oranında artarak 77 milyar liraya ulaştı.

    Kamu bankaları önde geliyor

    Akla hayale gelmedik ücretler uydurarak vatandaşın sırtından geçinen bankaların kârları arasında net ücret ve komisyon gelirlerinin çok önemli bir payı bulunuyor. Özellikle ücret ve komisyon geliri artışında en hızlı iki bankanın kamu bankası olması dikkat çekti. Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu 2015 yılında bir önceki yıla göre 0,6 puan azalarak yüzde 14,1'e geriledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow