hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyin uçuşu!

    Beyin uçuşu
    expand

    Münih ve Berlin Teknik Üniversiteleri’nden bilim adamları “Beyin uçuşu” adı verilen bir proje kapsamında, bir uçağın tamamen düşünce gücü kullanılarak yönlendirilmesini sağlayacak bir sistem oluşturmaya çalışıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilim adamları bazısının hiç uçuş tecrübesine sahip olmadığı halde yedi pilotun şaşırtıcı şekilde hatasızca düşünce kontrolünü kullanarak uçuşlar yaptığını söyledi.

    Katılımcıların beyinlerindekileri kaydetmek için başlarına akımı algılayıcı elektrotlar bağlanıyor. Beyinden gelen elektrik sinyalleri özel bir algoritma hesabıyla bilgisayar komutlarına dönüştürülüyor.

    Yani bu sistemle pilot kumanda koluna dokunmaksızın düşünerek uçağı istediği yere yönlendirebilir.

    Euronews'un haberine göre Berlin Teknik Üniversitesi’nden Thorsten Zander bu teknolojinin gelecekte farklı alanlarda da kullanılabileceğini söylüyor: “Araştırmamızla felçli insanlara yardımcı olmayı hedefliyoruz. Yani vücüt organlarını kullanamayacak derecede olan engellilerin bilgisayar yardımıyla bir uçağı veya herhangi bir sistemin kontrolünü sağlayabilmelerine imkan vermek. Ancak bu sistemi sağlıklı insanların da kullanabileceğini düşünüyorum. Bir cerrahın ameliyat masasının başında olmadan bir bilgisayarla iletişim kurarak ameliyatı bu sistemle yönetebileceğini düşünüyorum.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    iPhone 4S'e iOS 8 şoku: Yavaşlatıyor!

    Alman araştırmacılara göre beyin kontrolüyle yapılan uçuşlar daha kolay. Bu pilotların iş yükünü azaltıp güvenliği de arttırıyor. Ayrıca pilotlar kokpitte diğer manuel görevleri yapmak için daha fazla özgürlüğe sahip oluyor.

    Bir nesneyi uçurmak için düşüncenin kullanılması ilk değil. Geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde uzaktan kumandalı bir helikopter insan düşünce gücü kullanılarak uçuruldu.

    Potansiyel uygulama alanlarının çok büyük olduğu bu deneyler şu an yolun henüz başında.

    Manchester United'da küfürler havada uçuştu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow