hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere bağışla Ay'a gidiyor

    İngiltere bağışla Aya gidiyor
    expand

    Ay'a mektup, fotoğraf ya da DNA göndermek artık mümkün. Üstelik yapılacak ufak bir bağışla. İngiltere 10 yıl içinde ay'a gidecek yeni bir modül üzerinde çalışıyor. Ancak finansman konusunda zorluklar olunca ilginç bir yönteme başvurmuş bilim insanları. İnternetten yapılacak bağış karşılığında o kapsülle beraber Ay'a saç telinizi gönderebilir, ya da uzay aracının üzerine adınızı yazdırabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz "Lunar Missions Limited" isimli şirket, halktan toplayacağı bağışlarla 10 yıl içerisinde Ay'a insansız uzay araştırma aracı göndermeyi planladığını açıkladı.

    Şirket, "Lunar Missions One" isimli 500 milyon sterlinlik projeyle Ay'ın yüzeyine indirilmesi hedeflenen araca aynı zamanda bir "zaman kapsülü" ekleyerek, bu kapsülün Ay'ın yüzeyine gömülmesini planlıyor.

    Şirket, proje için gerekli olan parayı halktan toplayacağı bağışlarla gerçekleştirmeyi planlıyor. Proje geliştirme ekibi, halkın desteğini "Lunar Missions One" gibi projelere finansman bulan ABD merkezli internet sitesi Kickstarter aracılığıyla arayacak.

    Bu arada şirket, projeye bağış yapacaklara ilginç bir fırsat tanıyacak. Projeye bağışta bulunanlar, Ay'a gömülecek "zaman kapsülü"ne kendilerinden hatıralar ekleyebilecek. Kickstarter aracılığıyla projeye destekte bulunan kişiler "Lunar Missions Klübü"nün ömür boyu üyesi olurken, projenin ilerleyişi hakkında detaylı bilgiye erişebilecek.

    Lunar Missions'un kurucusu mühendis David Iron, Ay'a gömülecek olan "zaman kapsülüne" bağışçıların istediği herşeyi koyabileceğini belirtirerek, "Bu kişisel bir kapsül gibi. Özel bir arşiv. 'Merhaba, ben Joe' gibi ufak bir mesaj da yazabileceksinizi, ya da tüm aile geçmişinizi ekleyebileceksiniz. Araştırma yaparken insanların bu fikre gösterdiği büyük ilgiden dolayı şaşırdık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz mühendis, hükümetlerin artık iddialı uzay projelerine kaynak sağlamadığının altını çizerek, bu nedenle internet üzerinden bağış toplayarak finansman aramaya karar verdiklerini kaydetti.

    Kapsüle koyulacak kısa bir mesajın fiyatı sadece birkaç sterlinken, video göndermek ortalama 200 sterlin olacak. 50 sterlin karşılığında ise bağışçılar Ay'a saç tellerini gönderebilecek.

    Kapsülün, Ay yüzeyine yerleştirilebilmesi için yaklaşık 100 metre derinliğinde bir delik açılması gerekiyor. Açılan delikten çıkarılan Ay parçası incelenmek üzere bilim adamlarına teslim edilecek.

    Şirket projeyi son zamanların "en ilham verici girişimi" olacağını, Ay'ın yüzeyinde yeni araştırmalar yapmayı hedeflerdiklerini bildirdi. Ay'ın güney kısmına 2024 yılında indirilmesi amaçlanan "Lunar Missions One"ın, özellikle bu bölgenin sürekli güneş ışığı alması nedeniyle bölgede insanların yaşayabileceği bir uzay üssünün kurulup kurulamayacağı araştırılmış olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    iPhone'ların şarj sorunu "hap"la çözülecek!

    Kan grupları ve kişilik özellikleri

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow