hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD: "IŞİD Türkiye ve Iraklı Kürtlere kaçak petrol satıyor"

    ABD: IŞİD Türkiye ve Iraklı Kürtlere kaçak petrol satıyor
    expand

    ABD'li üst düzey bir yetkili, Türkiye ve Iraklı Kürtleri hala IŞİD'den petrol satın almakla suçladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Maliye Bakanlığı'na göre IŞİD, Türkiye'deki aracılara, Iraklı Kürtlere ve Beşar Esad rejimine sattığı petrolden günde 1 milyon dolar gelir elde ediyor.

    İddia, ABD terörizm ve mali istihbarat müsteşarı David Cohen tarafından Çarşamba günü Carnegie Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada ortaya atıldı.

    İddianın, Ankara'nın IŞİD'e karşı savaşta ne denli kararlı olduğuyla ilgili şüpheleri daha da güçlü hale getirmesi bekleniyor.

    ÖSO'dan Kobani'ye askeri destek

    İddialara yanıt veren Dışişleri Bakanı sözcüsü Tanju Bilgiç, "Bizim bu konudaki tavrımız çok açık. Gerek Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gerekse Enerji Bakanı Taner Yıldız defalarca IŞİD tarafından Türkiye'ye petrol satıldığı iddialarını yalanladılar. Müttefiklerimizin açık bir şekilde bizi suçlamak yerine ellerindeki istihbaratı bizimle paylaşmasını bekliyoruz. Türkiye petrol kaçakçılığı ile kararlı bir şekilde mücadele ediyor ve geçtiğimiz yıl 78 milyon litre petrol ele geçirildi" dedi.

    Iraklı Kürtler de bir açıklama yayınlayarak  iddiayı sert bir dille yalanladılar. Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KBY) milletvekili İzzet Sabır, "Biz hükümetin bu işe karıştığıyla ilgili bir suçlama duymadık. KBY kimseden petrol satın almaz, satar. Biz günde 150 bin varil petrol üretiyoruz ve bundan daha fazlasını da rafine ediyoruz" dedi.

    Askerlerin IŞİD'in kontrolündeki bölgelerdeki aracılara petrol satışı için yardım ettiklerine dair haberler olduğunu da ekleyen Sabır, "Şu anda bununla ilgili iki asker tutuklandı ve soruşturma sürdürülüyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarım saat önce böyle geziyorlardı!


    Cohen'in konuşması, şimdiye dek IŞİD'in mali gücü ile ilgili yapılan ilk ayrıntılı değerlendirme olup aynı zamanda IŞİD'in gücünü ve imkanlarını kuvvetlendirerek acımasız fanatizmini pragmatik yöntemlerle nasıl garanti altına aldığını gösterdi.

    Batılı istihbarat yetkilileri uzun bir süreden beri IŞİD'i mali açıdan şimdiye dek karşılaşılan en güçlü terörist örgüt olarak tanımlıyordu.

    Ancak cihadçı grubun mali durumu ve paranın kaynağı hakkında fazla bilgi verilmiyordu.

    Cohen, konuşmasında KBY ve Türk hükümetinin IŞİD'in ana geliri olan petrol satışını durdurmakta kararlı olduklarını, ama örgütün hala "çoktandır devam eden kök salmış karaborsayı" kullanarak kasalarını doldurduğunu ve buna henüz layıkıyle darbe vurulamadığını vurguladı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow