hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    11 Eylül sanığı: "Suudi Arabistan El Kaide'ye milyonlarca dolar bağışladı"

    11 Eylül sanığı: Suudi Arabistan El Kaideye milyonlarca dolar bağışladı
    expand

    ABD'de ömür boyu hapis cezasını çeken 11 Eylül saldırısı sanığı, Suudi Arabistan’dan ABD Büyükelçisi de dahil üst düzey yetkililerin El Kaide’ye milyonlarca dolar para bağışladığını, ayrıca bin Ladin ile direkt bağlantıları olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'nin New York kentindeki 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı olarak El Kaide davasından hükümlü bulunan Zacarias Moussaoui, 2001’de İkiz Kuleler’e yapılan saldırı için Suudi Arabistan kraliyet ailesinin örgüte milyonlarca dolar yardımda bulunduğunu söyledi.

    Bianet'in, The Express Tribune ile New York Times’tan derlediği haberlere göre, Fransa vatandaşı olan ve “20. uçak korsanı” lakabıyla anılan Moussaoui, bu iddiayı, saldırılarda ölenlerin ailelerinin Suudi Arabistan’a açtıkları davada dile getirdi. İddialar, Suudi Arabistan'ın davanın düşürülmesi talebinde bulunmasıyla birlikte basına yansıdı.

    Moussaoui, El Kaide bağışçılarının bulunduğu bir dijital veri tabanı hazırladığını, veri tabanında Prens el Faysal ve Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Bandar bin Sultan’ın da olduğu Suudi kraliyet ailesi üyelerinin de olduğunu ifade etti.

    “Air Force One’u vuracaktık”

    Suudi Arabistan’ın ABD elçiliğinden bir yetkili ile Afganistan’da buluştuğunu söyleyen Moussaoui, buluşmada, El Kaide’nin ABD’deki eylem planlarını konuştuklarını, plana göre ABD Başkanının resmi uçağı Air Force One’a yapılacak saldırının ardından Washington’da da aynı kişiyle buluşmak üzere anlaştıklarını anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moussaoui ayrıca, Suudi Arabistan’dan üst düzey yetkililerin Usame bin Ladin ile direkt bağlantıları olduğunu, kendisinin de el yazısı içeren mektupları yetkililer arasında taşıdığını belirtti.

    ABD Ankara Büyükelçisi Bass: "Gülen'in iadesi konusu olgusal gerçeklere dayanmalı"

    Suudi Arabistan yalanladı

    Suudi Arabistan ABD Büyükelçiliği iddiaları yalanladı. Resmi açıklamada, “11 Eylül saldırısı tarihteki en hassas araştırılması gereken suçtur ve bulgular hiçbir Suudi yetkilisini ya da hükümetini işaret etmemektedir” denildi. Açıklamada, “Moussaoui’nun akıl sağlığının yerinde olmadığı” ileri sürüldü.

    Aileler ve sigorta şirketleri davacı

    BBC’nin haberine göre ise, 11 Eylül saldırılarında ölenlerin aileleri, Suudi Arabistan devleti ve Suudi hükümetiyle bağlantılı bir yardım kuruluşunun El Kaide'ye para ve malzeme desteği sağladığı ve örgütün 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirmesine yardım ettiği iddiasıyla dava açmıştı. Davacılar arasında kurbanların ailelerinin yanı sıra saldırılarda zarar gören bina ve işyerlerinin sigorta şirketleri de bulunuyor.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan oy istedi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moussaoui ve 11 Eylül

    Moussaoui, 11 Eylül saldırılarından bir ay önce vize ihlali gerekçesiyle gözaltına alınmış, bir yolcu uçağıyla Beyaz Saray'a saldırmayı planlayan grupta olduğunu söylemişti. Şu anda Colorado’da yüksek güvenlikli hapishanede, ömür boyu hapis cezası hükümlüsü. 46 yaşındaki Moussaoui de saldırganlardan bazıları gibi ABD Minnesota'da pilotluk dersleri almış, hesabına El Kaide bağlantılı kişilerce para gönderilmişti.

    11 Eylül 2001'de saldırganlar kaçırdıkları iki uçakla, New York'ta bulunan Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine, diğer bir uçakla da başkent Washington'daki Savunma Bakanlığı binası Pentagon'a çarpmışlardı. Kaçırılan dördüncü uçak ise bir saldırıda kullanılamadan Pennsylvania'da düşmüştü. Saldırılarda 3 bin 234 kişi öldü.

    Osmanlı'da dekolte ve transparan modası

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow