hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, Kuzey Irak'ta yeni bir askeri üs açıyor

    ABD, Kuzey Irakta yeni bir askeri üs açıyor
    expand

    ABD, 2003 Irak savaşında kuzeyden birliklerini havadan indirdiği Kuzey Irak'taki Harir'de yeni bir askeri üs kuruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Harir ilçe yönetimi, 1980- 88 yılları arasında Baas rejimi tarafından askeri üs olarak kullanılan yerin yeniden askeri üs olarak kullanılacağı konusunda resmi olarak bilgilendirilirken, Harir havaalanını şantiye olarak kullanan bir Türk inşaat firmasının da, söz konusu havaalanını boşaltmaya başladığı belirtildi.

    ABD ordusu, Baas rejimi tarafından 1980- 1988 yıllarında İran- Irak savaşında askeri üs olarak kullanılan Kuzey Irak'taki Harir havaalanını yeniden askeri üs olarak kullanmak için çalışmalara başladı.

    Üssün yeniden askeri üs olarak kullanılacağı konusunda Harir ilçe yönetimi bilgilendirilirken, coğrafik olarak Türkiye, İran, Suriye ve Irak'a yakınlığı nedeniyle stratejik öneme sahip olduğu belirtilen Harir üssünün ABD tarafından Irak ve Suriye'de IŞİD ile mücadelede kullanılacağı belirtiliyor.

    Pentagon itiraf etti!

    ABD ordusu 2003'te Harir'e havadan indirme yapmıştı

    Amerika ordusu, 2003 Irak savaşında Türkiye'nin karadan Irak'a gitmesine onay vermemesi nedeniyle komandolarını Irak'ın kuzeyinden Harir havaalanına havadan indirme yaparak nakletmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ordusu, 173'üncü Hava İndirme Tümeni'nden bin komandoyu paraşüt ile Harir'e indirmiş, inen askerler Erbil'in 65 kilometre kuzeyindeki Harir havaalanını kontrol altına almıştı. ABD ordusu, Harir hava üssünü savaş bitene kadar karargah olarak kullanmıştı.

    Peşmergeden IŞİD'e büyük darbe!

    Amerika askerlerinin Irak'tan ayrılması ile birlikte yeniden kaderine terk edilen Harir üssü bir Türk inşaat firması tarafından şantiye olarak kullanılıyordu.

    Harir'in yeniden ABD ordusu tarafından askeri üs olarak kullanılacağının kararlaştırılmasından sonra Türk firmasının üssü boşaltmaya başladığı belirtildi.

    Dünyanın en güçlü 35 ordusu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow