hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'deki ara seçimlerde zafer Cumhuriyetçilerin oldu

    ABDdeki ara seçimlerde zafer Cumhuriyetçilerin oldu
    expand

    ABD'de Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadının tamamı ve Senato'daki 36 sandalye ile 38 eyaletin valisi ve meclis üyelerini belirlemek için sandık başına gidildi. Seçim sonuçları da belli olmaya başladı, Cumhuriyetçiler hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da üstünlük sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklanan ilk sonuçlara göre, Cumhuriyetçiler kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde açık ara önde. 435 üyeli Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçiler 236, Demokratlar 160 sandalye aldı. Önceki Kongre döneminde mecliste çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, beklenildiği gibi yeni dönemde de ağırlığını korumayı başardı.

    Kongrenin üst kanadı Senato'dan gelecek sonuçlar merakla bekleniyordu. Demokratlar burada da kan kaybetti. İlk sonuçlara göre, Senato'da Cumhuriyetçilerin 52, Demokratların da 45 koltuğu oldu. Cumhuriyetçiler 8 yıl aradan sonra ilk kez Senato'da çoğunluğu elde etti. Senato'nun 100 sandalyesinden yaklaşık üçte biri için seçim yapıldığından, Senato'da halihazırda 34 Demokrat, 30 Cumhuriyetçi senatör görevine devam ediyor.

    Valilik seçimlerinin sonuçları da benzer. 36 eyaletten, 23'ü Cumhuriyetçilerin, 7'si ise Demokratların oldu.

    Seçim Demokrat Amerikan Başkanı Obama için referandum niteliği taşıyordu. Bu sonuçlarla birlikte Başkan Obama'nın işi de zorlaşacak. Kongreye muhalefetin hakim olduğu durumlarda başkanlar "topal ördek" durumuna düşüyor, yani artık elleri kolları bağlanıyor ve rutin icraatlar dışında hiçbir iş yapamaz hale geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oy kullandıktan sonra seçmenlerle yapılan ankete göre, 10 Amerikalının 8'i ABD Kongresi'nin çalışmalarını onaylamıyor. Oy kullanan 10 seçmenin 6'sı hem Başkan Obama yönetiminin hem de Kongre'deki Cumhuriyetçi Parti liderlerinden memnun değil veya onlara kızgınlık duyuyor. Seçmenlerin üçte biriden daha azı ise Obama yönetimi ve Cumhuriyetçi Parti liderlerinden memnun. Sandığa giden 10 Amerikalının 7'si de ekonomik gidişattan endişeli.

    Seçmenler hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti'ye yönelik negatif görüşlere sahipken, oy kullananların yüzde 44'ü Demokrat Parti için olumlu görüş bildirdi. Cumhuriyetçi Parti için olumlu görüş bildirenler ise yüzde 40. Seçmenlerin yüzde 72'si ABD topraklarında terörist saldırı olabileceğinden endişe ediyor. Amerikalıların yüzde 44'ü Ebola virüsüyle ilgili ülkede görülen vakalarla mücadelede hükümetin iyi iş çıkardığını düşünüyor. Amerikalıların çoğunluğu ayrıca IŞİD ile mücadele kapsamında düzenlenen hava saldırılarına destek veriyor.

    Resmi olmayan seçim sonuçlarına Demokratlar bu ara seçimde büyük bir hezimete uğramış gibi görünüyor. Seçimin ardından Cumhuriyetçilerin güç kazanması, Cumhuriyetçilerin istediği gibi, Amerika'nın Ortadoğudaki askeri varlığını artırabileceğinden, seçim Türkiye açısından da önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, ara seçimlerde Kongre'nin her iki kanadında Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu almasının ardından yazılı açıklama yaptı.

    Amerikan halkının verdiği sorumluluktan onur duyduklarını bildiren Boehner, hükümetin, zor durumdaki ekonomiden başlayarak ülkenin karşı karşıya kaldığı zorlukları yenmek için önerilen çözümleri uygulamaya koyma zamanı olduğunu söyledi. Boehner, Temsilciler Meclisi'nden her iki partinin işbirliğiyle geçen ancak Demokratların çoğunlukta olduğu Senato'da değerlendirilmeye bile alınmayan birçok iş ve enerji konularındaki yasaların yeni dönemde Kongre'de görüşüleceğini umduklarını anlattı. Gelecek dönemde vergi hukuku, harcama problemleri, hukuk, düzenleyici ve eğitim sistemini geliştirme konularına odaklanacaklarını bildiren Boehner, ABD Başkanı Barack Obama'nın da yeni dönemde bu konularda yapacakları çalışmalarda kendileriyle çalışmasını ümit ettiklerini ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow