hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afrin'de "çok evlilik" yasaklandı

    Afrinde çok evlilik yasaklandı
    expand

    Suriye'de Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) kontrolündeki Afrin ilçesinde çok evlilik başta olmak üzere kadın hakları, evlilik ve kadın-erkek ilişkilerine düzenleme getiren bir yasa çıkarıldı. Söz konusu yasayla, "çok evlilik" olarak ifade edilen birden fazla kadınla evlenme yasaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alınan bilgiye göre Ocak 2014'ten beri Afrin'i kanton sistemiyle yöneten PYD, "kadın hakları ve evlilik" başlıklı bir yasa çıkardı.

    Bu yasaya göre kadınlar, günlük yaşamın ve siyasetin her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olacak.

    Yasa, kadın ve erkeklerin mahkemeler önünde eşit haklara sahip olmasını getiriyor.

    18 yaşından gün alan kızlara anne ve babasının izni olmadan evlenme hakkı veren yasada, kadınlara da boşanma hakkı verildi.

    Yasa çerçevesinde, erkeğin evlenirken kıza vermesi gereken altın veya mal olan "mehir" kaldırıldı. Bunun yerine kız ve erkeklerin kendi iradeleriyle birlikte yaşamlarını kurabileceği belirtildi.

    Yasada ayrıca "namus" gerekçesiyle işlenen cinayetlerin suç sayıldığı ve bunu işleyenlerin ağır cezaya çarptırılacağı bildirildi.

    Afrin'deki hukukçulardan Sabah Hannan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu yasa, erkek ile kadınlara adalet ve eşitliği sağlıyor. Bütün baskılara ve kadın-erkek arasındaki ayrımcılığa son veriyor. Çıkarılan kanuna çok tepki olacaktır. Halk buna direnecektir. Ancak zamanla bu sorunlar aşılır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow