hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM'den Türkiye'ye 'zorunlu din dersi' mahkumiyeti

    AİHMden Türkiyeye zorunlu din dersi mahkumiyeti
    expand

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk vatandaşı Mansur Yalçın ve 14 şikayetçinin 'zorunlu din dersi' ile ilgili Türkiye aleyhinde yaptıkları şikayeti haklı bularak, Türkiye'yi "mecbur din dersleri sistemini reforme etmeye" mahkum etti. Kararda, istemeyen öğrenciye Din ve Ahlak Bilgisi dersine girmeme hakkı verilmesine hükmedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk vatandaşları Mansur Yalçın, Namık Sofuoğlu, Serap Topçu, Ali Yüce, Ali Kaplan, Eylem Onat Karataş, Hüseyin Kaya, Sevinç Ilgın, İsmail Ilgın, Cafer Aktan, Hakkı Saygı, Kemal Kuzucu, Yüksel Polat ve Hasan Kılıç, 22 Haziran 2005 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanı'ndan, 'Alevi kültür ve filozofisini dikkate alarak, zorunlu din ve ahlak ders programnı gözden geçirmesini ve Alevi kültürünü de derslere ilave etmesini' talep etmişlerdi.

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın taleplerini dikkate almadığı iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran şikayetçilerin talebi, bugün karara bağlandı.

    Mahkeme kararında, 'Türk eğitim sisteminin değişik din ve görüşleri hala eğitim sisteminde hayata geçirmediğini vurgulayarak',  Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi'nin 2'nci maddesi 'eğitim hakkı'nı ihlal ettiğine hükmetti.

    Mahkeme, geçmişte Hasan ve Eylem Zengin'in açtığı davada da Türkiye'nin aynı konuda mahkum olduğu belirterek, 'Türkiye'nin geçen süre zarfında sorunu halletmediği, en kısa zamanda eğitim sisteminde gereken değişiklikleri yaparak istemeyen öğrencilerin bir gerekçe göstermeden Din ve Ahlak Bilgisi derslerine girmeme haklarının verilmesine' karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkemenin kararı oy birliği ile verdiği öğrenildi.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugün vermiş olduğu karar kesin nitelik taşımayarak, tarafların kararı bir üst mahkemeye götürmek için 3 aylık süresi bulunuyor.

    Tüyler ürpertici Nazi deneyleri

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow