hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya PEGIDA'ya karşı ayakta

    Almanya PEGIDAya karşı ayakta
    expand

    Almanya'da, PEGIDA adlı İslam karşıtı grubun düzenleyeceği gösterilere karşı onbinlerce kişi başta Köln, Berlin ve Hamburg olmak üzere birçok kentte bir araya geldi. Köln'de, aşırı sağcı PEGIDA'nın uzantısı KÖGIDA'nın düzenlemek istediği yürüyüş, binlerce karşı gösterici tarafından engellendi. Tarihi Köln Katedrali de aşırı sağcılara tepki olarak ışıklarını kapattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'da, Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) adlı İslam karşıtı grubun Köln'de Kögida adıyla düzenleyeceği yürüyüş, karşı göstericiler tarafından engellendi.

    Kögida grubu, Deutz Semti'ndeki Otto Meydanı'nda bir araya geldikten sonra Köln Katedrali yanındaki Roncalli Meydanı'na kadar yürümeyi planlıyordu. Ancak İslam karşıtı Kögida'nın toplandığı Otto Meydanı'nın etrafı ve grubun yürüyüş güzergahı binlerce karşı gösterici tarafından sarıldı. Yürümek için çıkış yolu bulamayan yaklaşık 300 aşırı sağcı, Otto Meydanı yanındaki Deutz Tren Garı'ndan trenlere binerek uzaklaştılar. Kögida'nın toplandığı meydanın etrafını demir bariyerle çeviren polis, meydanın etrafında adeta etten duvar ördü. Kögida üyeleri ellerinde, “Avrupa'nın İslamlaşmasını durdurun" yazılı pankartlar ve Alman bayrakları taşıdılar.

    “Köln Katedrali ışıklarını kapattı"

    İslam karşıtı PEGIDA'nın uzantısı Kögida'nın biraz ilerisinde, Fuar Kulesi'nin altında toplanan karşıt göstericilerin mitingi ise coşkulu geçti. Yapılan konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı. Göstericiler sık, sık, “Naziler dışarı" sloganları attılar.

    Kögida'nın Otto Meydanı'nı terk etmesinin ardından karşıt göstericiler de Deutz köprüsü üzerinden tarihi Köln Katedrali'ne doğru yürüyüş yaptılar. Aşırı sağcılara tepki olarak Köln'ün sembolü olan Köln Katedrali dışarıdaki ışıkları kapattı. Köln Katedrali'nin yanı sıra Protestan Antoniter Kilisesi ile Çikolata Müzesi de ırkçılara tepki olarak ışıklarını kapattılar.


    Gösterilerin yapıldığı meydana alınmayan bazı sol gruplarla polis arasında zaman zaman arbede yaşandı.

    “Köln'e ve Almanya'ya yakışan yapıldı"

    Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ortalama 100 kadar aşırı sağcıya karşı, Köln'de 20 bin kadar insan sokaklara döküldü. Köln'ün Dresden olmadığı, ırkçı gruplara Köln'de yer olmadığı gösterildi. Ayrıca böyle bir yürüyüşe ilk defa bu kadar Türkiye orijinli insanın katılması güzeldi. Rengarenk bir yürüyüştü. Kiliselerden sivil toplum kuruluşlarına, yabancılardan yerlilere kadar hepsinin birlikte ırkçılara dur demesi Köln'e ve Almanya'ya yakışır bir davranıştı. Çok sevinçliyim. Yürüyüşü yapamadılar. Tekrar trenlere binerek geldikleri yere gittiler."

     Berlin'de PEDİGA karşıtı eyleme binlerce kişi katıldı

    Almany'nın başkenti Berlin'de PEGIDA karşıtı eylem yapıldı. Haftalardır Almanya'nın farklı kentlerinde düzenlenen İslam ve Müslüman karşıtı PEGIDA eylemleri Berlin'e de taşınmak istenince Berlinliler sokağa döküldü.

    PEGIDA benzeri bir eylemin Berlin'de de BERGIDA adı altında düzenlenmek istenmesi üzerine, yaklaşık 5000 Berlin'li karşı eylem gerçekleştirdi.

    Berlin belediye binası Rotes Rathaus önünde düzenlenen protesto eylemine çok sayıda Alman ve göçmen dernekleri destek verirken, eyalet ve federal bazda siyasiler de katıldı. Gösteriyi düzenleyenler yaptıkları duyurularda artan ırkçılık ve İslam düşmanlığına dikkat çekerken, artık korkutucu boyutlara varan ırkçı saldırılara karşı hepbirlikte güçlü bir şekilde hareket etmenin önemini vurguladılar.

    Berlin'deki PEGIDA karşıtı eyleme destek verenler arasında yer alan Sol parti Milletvekili Hakan Taş, aşırı sağcı akımlara dur demek için sokağa çıktıklarını belirtti.

    Politikacılar çanak tutmasın

    Almanya Türk Toplumu (TGD) Eşbaşkanlarından Safter Çınar'da, Almanya'da giderek artan ırkçılık ve İşlam düşmanlığı olduğunu ve bu hareketin toplumun kenarlarından merkeze doğru ilerlemeye başladığını söyledi. Buna çanak tutan politikacıları da eleştiren Çınar, "Politikacılar, 'Göçmenler evlerinde Almanca konuşsun' gibi birtakım garip önerilerle bu oluşumlara destek olmasınlar. Bu sözler ırkçılara cesaret veriyor. TGD başkanı olarak PEGIDA eylemlerini düzenleyenlerle diyolog kurulmasını da doğru bulmuyorum. Bazı politikacıların 'onların da dertlerini anlamalıyız' gibi söylemleri, haklı dertleri olduğu gibi bir sonuca götürüyor. Bu kesimlere karşı keskin sınırlar koymalıyız, aksi takdirde 90'lı yıllardaki acı durumlara dönme tehlikesi büyük" dedi.

    Olmayan sorunu yaratmaya çalışıyorlar

    Berlin Eyaleti Çalışma, Aile, Uyum Bakanı ve aynı zamanda Eyalet Başbakan Yardımcısı Dilek Kolat'da anti PEGIDA hareketine destek verenler arasındaydı. Bu yürüyüşün son derece önemli olduğunun altını çizen Kolat, "Berlin'in çok kültürlü bir yapısı var; burada 180 ulustan, 250 farklı dine mensup insan barışçıl bir şekilde birarada yaşamakta ki bunların 300 bini de Müslüman. PEGIDA adı altında yürüyüş yapanlara meydan vermek istemiyoruz. Bir anda İslamiyet'e karşı bir düşmanlık yaratmaya çalışıyorlar. İslam'la Almanya'da bir sorun yok ki, olmayan sorunu yaratmaya çalışıyorlar. Burada aydınlatmak çok önemli. Vatandaşla konuşarak korkularını almak bizim görevimiz; onu da yapıyoruz zaten" dedi.

    PEGİDA Almanya değildir

    Federal Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'da yürüyüşe katılarak PEGIDA hareketine karşı duruş sergileyenler arasında yerini aldı. PEGIDA'nın söylemlerinin realiteyle alakasının olmadığını söyleyen Maas "İslam karşıtı eylemlerin, çok az yabancının ve yok denecek kadar az sayıda Müslümanın yaşadığı Sachsen Eyaleti'nde ve Dresden kentinde başlaması ilginç bir durum. PEGIDA Almanya değildir. Almanya'da, dünyaya açık sessiz çoğunluk şimdi sesini yükseltiyor ve kendisini gösteriyor. Bugün tam bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.

    Berlin'deki PEGIDA karşıtı gösteride polis yoğun güvenlik önlemleri aldı.


     Hamburg'da PEGIDA'ya TEGIDA göndermesi

    Almanya'nın Dresden kentinde Ekim ayından beri süren ve giderek artan bir destek bulan "Vatansever Avrupalılar Batı'nın İslamlaştırılmasına Karşı" (PEGIDA) adlı ırkçı oluşuma en esprili protesto Hamburg'dan geldi. PEGIDA adını tiye alarak kendilerini  “TEGIDA - Hoşgörülü Avrupalılar Batı'nın Aptallaştırılmasına Karşıö olarak tanımlayan ırkçı karşıtlarının düzenlediği hoşgörü mitingine 4 binden fazla kişi katıldı.

    Sosyal paylaşım siteleri üzerinden haberleşerek organize edilen mitinge, ilk kez düzenlenmesine karşın, çok yoğun katılım olması büyük sevinç yarattı. Merkez tren garı yakınındaki Glockengiesserwall Meydanı'nda saat 18.30'da başlayan mitingde göstericiler ellerinde ırkçı PEGIDA'yı kınayıcı sloganlar içeren döviz ve pankartlar taşıdılar.

    SPD, Yeşiller, Sol Parti ve Korsanlar partilerinin yanı sıra, sendikalar, kiliseler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de destek çağrısına Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH)  da ortak oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow