hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arkadaşları "Cihatçı John"u anlattı

    Arkadaşları Cihatçı Johnu anlattı
    expand

    Suriye'de bir dönem stajyer doktor olarak çalışan iki İngiliz doktor, kimliği Mohammed Emwazi olarak açıklanan Cihatçı John'u çalıştıkları hastaneden tanıdıklarını, Emwazi'nin İngiltere'den nefret ettiğini ve savaşa her zaman hazır olduğunu iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz Telegraph gazetesindeki habere göre İngiliz TV kanalı ITV'nin haber kanalına konuşan iki İngiliz doktor, Suriye'de bir dönem çalıştıkları hastanede, Emwazi'nin IŞİD militanı olmadan önce hastaneye arkadaşlarını ziyaret etmek için geldiği zamanlarda gördüklerini, Emwazi'nin her zaman savaşçı biri gibi giyindiği ve IŞİD'daki bu pozisyonunun agresif tavırlarıyla elde ettiğini söyledi.

    Röportajda gerçek isimleri gizlenen İngiliz doktorlar Emwazi için: -“Ziyarete geldiği arkadaşlarına şekerleme ve dondurma getirirdi. Çok sessiz biriydi, çok arkadaşı vardı, oldukça sosyal biriydi. Suriye'de meşgul biri gibi duruyordu ve güvenli bölgelerde her zaman savaşa hazırdı. Evli değildi, kimsesi yoktu, sürekli yer değiştiriyordu ve IŞİD'de yüksek kademede bir yetkisi vardı. Hep telefonda konuşur ve bir şeyler yapardı. Ancak yaralı arkadaşlarını hastanede ziyaret etmek için her zaman vakit bulurdu" diye konuştular.

    5 yıldır istihbarat servislerinin takibinde

    Batılı rehinelerin kafasını kesen görüntülerdeki cihatçı John olarak bilinen Mohammad Emwazi'nin daha önce İngiltere İstihbarat Servisi tarafından alıkonulduğu ortaya çıktı.

    İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, IŞİD militanının son beş yıldır istihbarat servislerince bilindiği ve 26 yaşındaki Emwazi'nin bilgisayar öğrenimi gördüğü doğrulandı.

    2009 yılında Tanzanya'ya girişinin engellemesinden bu yana istihbarat servislerinin Emwazi'yi takip ettiği ve Kuveyt doğumlu militanın 2013 yılında Suriye'ye geçtiği,  2014 yılında da kafa kesme görüntüleriyle ortaya çıktığı belirtildi.

    Gazeteye göre, 6 yaşında İngiltere'ye geldiği bilinen militanın, Londra'nın batısında büyüdüğü ve oldukça kibar ve ince davranışlı genç bir adam olarak tanınıyor.

    Guardian, 2009 yılında bilgi teknolojileri öğrenimi gören Emwazi'nin Arapçayı çok iyi bildiği, bilgisayar alanında kariyerini geliştirmek  yerine İngiliz İstihbarat Servisi MI5 tarafından aranan biri  haline geldiğini aktardı.(Gonca YAĞCI - LONDRA- DHA)

    Arkadaşları Cihatçı Johnu anlattı

    Okul fotoğrafı

    Londra'nın batısında doğup büyüyen Emvazi'nin okul arkadaşlarıyla çekildiği okul fotoğrafı Daily Mail gazetesi tarafından bulundu. Gazetenin ulaştığı okul arkadaşları Emvazi'yi, "sessiz, popüler ve futbolla ilgili" bir çocuk olarak anlatıyor. Öğretmenleri ise "Çalışkan bir öğrenciden bekleyebileceğiniz her şey onda vardı" diyor.(Hürriyet)

    "Cihatçı John"un kimliği belli oldu

    IŞİD kadın militanları böyle saflarına katıyor

    IŞİD 220 Süryani'yi kaçırdı!

    IŞİD binlerce yıllık heykelleri yerle bir etti

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow