hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa'da Yunanistan krizi

    Avrupada Yunanistan krizi
    expand

    Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble Atina'nın borç kesintisi talebini reddettiklerini açıkladı. Bu arada Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis programı öne alarak Paris'e gitti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan'da SYRIZA-ANEL koalisyonunun borç kesintisi talebi reddedildiği için Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu ile işbirliğini durdurması üzerine Berlin'den açıklamalar geldi.

    Hamburger Abendblatt gazetesine bir mülakat veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'a reform politikalarına devam çağrısında bulundu. Merkel, “Avrupa, Yunanistan ile ve krizden özellikle etkilenen diğer ülkelerle, reform ve tasarruf çabalarına devam ettikleri takdirde, dayanışma içinde olmaya devam edecektir” dedi.

    Atina'nın talep ettiği borç kesintisini reddettiğini yineleyen Merkel, “Daha şimdiden özel alacaklılarda gönüllü bir feragat söz konusu, bankalar Yunanistan için milyarları siliyor. Bundan daha fazla bir borç kesintisi göremiyorum” dedi.

    Yunanistan Maliye Bakanı Paris'te

    Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in pazartesi günü Paris'e giderek Yunanistan'ın borçlarıyla ilgili olarak hükümetin yeni programını AB'li yetkililere açıklaması bekleniyordu. Fakat bu görüşme bilinmeyen bir nedenle bugüne gününe alındı. Yunan Maliye Bakanı dün Yunanistan'da Eurogroup ile bir görüşme yapmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün ne olmuştu?

    Yunanistan’da Pazar günkü genel seçimlerle iktidara gelen koalisyon hükümeti ile AB arasında beklenen kriz dün patladı. Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile görüşmesinden sonra “Troykayı (Avrupa Merkez Bankası-AB Komisyonu-IMF) istemiyoruz. Troyka Avrupa aleyhtarı mantığı olan yapısı çürük bir heyettir” dedi. Bunun üzerine Dijsselbloem, Varufakis’in kulağına eğilerek “Troykayı şimdi öldürdün” diye fısıldadı. Yunan bakan “vay be” alaycı bir ünlemle yanıt verdi. Dijsselbloem, Yunanistan’ın borcu için bir Avrupa zirvesi yapılmasına talebini “Avrupa’da borç için zirve vardır. Adı Eurogroup’dur” diyerek reddetti.

    Görüşmeden ayrılırken kızgın görünen ve Varufakis ile soğuk bir tokalaşlmadan sonra hızla ayrılan Dijsselbloem “Avrupa, yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde Yunanistan’a destek olmaya niyetli. Tek taraflı adımlar iki tarafa da yardımcı değildir. Geriye, Yunan hükümetinin kararlarını vermesi bizim de tavrımı belirlememiz kalıyor” diye konuştu. Varufakis ise “Biz önce Yunan halkına sonra da Avrupa’daki ortaklarımıza garanti veririz.Devletin devamlılığı vardır ama ekonomik krizin de devamını kabul etmeyeceğiz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aleksis Çipras ile Selahattin Demirtaş arasındaki 7 fark

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow