hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyaz Saray, Türkiye'yle ilgili kimyasal iddialarını yalanladı

    Beyaz Saray, Türkiyeyle ilgili kimyasal iddialarını yalanladı
    expand

    ABD'li gazeteci Seymour Hersh'ün Suriye'de geçen yıl 21 Ağustos'ta düzenlenen kimyasal saldırının ardında Türkiye'nin olduğuna yönelik haberi, Anadolu Ajansı ile görüşen Beyaz Saray yetkilileri tarafından yalanlandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de haftalık toplantıda bir soru üzerine, saldırıyı Esad rejiminin düzenlediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'li gazeteci Seymour Hersh, London Review Of Books'ta, Suriye'de geçen yıl 21 Ağustos'ta düzenlenen kimyasal saldırıda kullanılan sarin gazının Türkiye tarafından temin edildiğini ileri sürmüş ve ABD yönetiminin, Ankara'nın MİT ve jandarma aracılığıyla El Nusra örgütüyle işbirliği yaptığını bildiğini yazmıştı.

    Bu haberin ardından Beyaz Saray yetkililerine ulaşan Anadolu Ajansı (AA), Hersh'ün iddialarını sordu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, Hersh'ün haberini gördüklerini ve bu haberin ismi verilmeyen sadece bir kaynağa dayandığını belirterek, "haberin Suriye'deki 21 Ağustos'taki kimyasal saldırıya yönelik vardığı sonucun tamamen yanlış olduğunu" bildirdi.

    Hayden, Hersh'ün haberini yayınlamadan önce kendilerine sorduğu sorular üzerine, Ulusal İstihbarat Ajansı İletişim Direktörü ve Sözcüsü Shawn Turner ve kendisi tarafından Hersh'e gönderilen açıklamaları da AA ile paylaştı.

    Turner ve Hayden'ın Hersh'e gönderdiği açıklamalar şöyle:

    "Silahların Libya'dan taşınmasına yönelik sorunuz ve diğerlerinin 21 Ağustos'taki saldırıdan sorumlu olabileceğine yönelik önermenizle ilgili Turner'dan şu ifadeleri kullanabilirsiniz: 'Bu hikayenizin (Hersh'ün haberi) yanlış yönlerinin her birine yönelik yorumda bulunmayacağız ancak şu açık ki: Sadece ve sadece Esad rejimi 21 Ağustos'taki kimyasal saldırıdan sorumlu olabilirdi. Bu yargıya, ABD, partnerlerimiz ve müttefiklerimiz tarafından toplanan istihbaratlara dayanarak vardık. Bu, kararlı biçimde uluslararası toplum tarafından da paylaşılan bir görüş ve Esad'ın kimyasal silah stoklarının yok edilmesine yönelik emsali olmayan bir işbirliğine yönlendiren bir görüş. İstihbaratın değiştirildiği veya önlendiği gibi bir iddiada bulunmak, tamamen yanlıştır.

    Aynı şekilde, ABD'nin Libya'dan başkalarına silah sağladığı yönündeki fikir de yanlıştır.' Suriyeli muhaliflerin kimyasal silah kapasitelerine yönelik gizli bir rapora dair sorunuza (Hersh'ün sorusu) Turner'ün yanıtı ise şöyledir: 'İstihbarat camiası analistlerince böyle bir rapor hiçbir zaman talep edilmedi veya ortaya konmadı.'

    Askeri planlamaya ilişkin sorunuza (Hersh'in sorusu) yönelik Hayden'ın açıklaması ise şöyledir: 'Suriye'de tüm seçeneklerin masada olduğunu ve ordumuzun uygun ihtimal planları yaptığını uzun zamandır söylüyoruz. ABD Başkanı Barack Obama, 31 Ağustos 2013'te Esad rejiminin kimyasal silah kullanımına sınırlı bir askeri saldırı yoluyla karşılık vermenin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına olduğuna yönelik kararlılığını kamuoyuna açık olarak söyledi. Obama, saldırının amacının Esad'ı kimyasal silah kullanmaktan caydırmak, rejimin bu silahları kullanma kapasitesini azaltmak ve dünyaya bu tür kimyasal silah kullanımlarını tolere etmediğimizi göstermek olduğunu belirtti. Ancak Obama'nın, 2 Eylül 2013 tarihine kadar Suriye'de eyleme geçmek için ordumuza talimat verdiği iddiası tamamen uydurmadır".

    Hersh'ün haberine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, günlük basın brifinginde bir soru üzerine açıklamada bulundu. Psaki, kimyasal saldırının Suriye rejimi tarafından düzenlendiğine hiç şüphe olmadığını söyledi.

    Psaki, "Raporlarımızın, edindiğimiz istihbaratın, 21 Ağustos'taki bu saldırıların Suriye rejimi tarafından yapıldığına hiç şüphe olmadığı yönünde uluslararası toplumun büyük bir kesimince paylaşılan görüşün arkasındayız" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow