hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CIA açıkladı: "IŞİD'e katılmak için 80 ülkeden 15 bin savaşçı gitti"

    CIA açıkladı: IŞİDe katılmak için 80 ülkeden 15 bin savaşçı gitti
    expand

    Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) yetkilileri, IŞİD örgütüne katılmak üzere Suriye’ye 80 ülkeden 15 binden fazla savaşçının gittiğini bildirdi. Yetkililere göre bu sayının 2 binini batılı ülkelerden giden savaşçılar oluşturuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN’e konuşan CIA Sözcüsü Ryan Trapani’nin açıklamalarına göre IŞİD, son zamanlarda gücünü en az ikiye katladı. Sözcü Trapani, IŞİD’li savaşçı sayısının hali hazırda 20 bin ila 31 bin 500 arasında tahmin edildiğini dile getirdi. ABD’li üst düzey yetkililer ve analistler bu zamana kadar IŞİD’in en fazla 10 bin savaşçısının bulunduğunu iddia ediyordu.

    CIA, IŞİD'e ilişkin tabloyu açıkladı

    Trapani’ye göre Haziran ayından bu yana IŞİD’e katılan savaşçı sayısında ciddi artış oldu. Bu artan savaşçı sayısı “savaş bölgelerinde başarıyı, halifeliğin ilanını, savaş bölgelerinde daha büyük eylemleri ve ek istihbaratı” peşinde getirdi. ABD basınında CIA’in Mayıs ve Ağustos ayında yaptığı araştırmaların ardından bu sonuçlara ulaştığı ifade edildi. CIA kaynakları ayrıca 80 ülkeden 15 binden fazla savaşçının IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gittiğini, bunun 2 binini batılı ülkelerden giden savaşçıların oluşturduğunu dile getirdi.

    Amerikan-Arap Ortak Bildirisi'ne Türkiye imza atmadı

    Türkiye'nin IŞİD bildirisine imza atmamasına ABD ne dedi?

    Bu arada, yine CNN’e konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, IŞİD’e karşı hava saldırılarına istihbarat toplanması amacıyla Suriye üzerinde keşif uçuşlarına başlandığını söyledi. Büyük bir harekatın çok yakın zamanda olmayacağını ifade eden yetkililer, ABD’nin yeri ve zamanı geldiğinde harekete geçeceğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama IŞİD stratejisini açıkladı

    IŞİD imaj düzeltme kararı aldı

    ABD Başkanı Barack Obama, dün akşamki konuşmasında IŞİD örgütüne karşı “zayıflatma ve yok etme” hedefiyle “kapsamlı ve aralıksız” bir mücadele stratejisi uygulayacaklarını dile getirmişti. Obama, bu stratejinin Yemen ve Somali’deki terör gruplarına düzenlenen operasyonlara benzeyeceğini söyledi. Ancak ABD’li güvenlik uzmanları, IŞİD’in çok daha güçlü bir oluşum olduğunu ve söz konusu ülkelerde uygulanandan daha etkili bir strateji gerektirdiğini ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow