hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Somali'de

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Somalide
    expand

    Resmi temaslarda bulunmak üzere Somali'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile ortak basın toplantısı düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye - Somali arasında yatırım ve işbirliği anlaşmaları imzalanmasının ardından iki cumhurbaşkanı kameraların karşısına geçti.

    Konuşmasına "Bir buçuk yıl aradan sonra tekrar Mogadişu'da olmanın mutluluğu içindeyim. Misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum" diye başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Allah'a hamd olsun üç buçuk yıl önce verdiğimiz sözlerin tutulmaya başlandığını görmek bizleri memnun etti. Önceki ziyaretimizden bu yana Somalide'ki gelişmeler gelecek için umutlandırıyor.
    Burada çok verimli ikili görüşmeler geliştirdik" dedi.

    Somali'de Türk heyetinin kalacağı otele saldırı

    "THY bugunden itibaren haftanın her günü Mogadişu'ya sefer düzenleyecek"

    Erdoğan, "Burada 2 önemli açılış yaptık. Bunlardan biri 200 yataklı hastane. Son teknoloji ürünleri ile tesis edilen hastane şu anda burada açıldı. Sağlık bakanlarımıza, TİKA ve TOKİ'ye, yüklenici firmaya  özellikle teşekkür ediyorum. Hastanemiz İnşallah 5 yıl sonra tamamen Somali Sağlık Bakanlığı'na teslim edilecek. Bu arada gerek doktor gerek ekip noktasında Sağlık Bakanlığımız burayı takviye edecek. Diğer önemli proje ise terminal binası. Bu bina 300 kişiye istihdam sağlayacak. THY bugunden itibaren haftanın hergünü Mogadişu'ya sefer düzenleyecek" diye konuştu.

    "Uluslarası toplumu Somali ile olan bağlarını güçlendirmeye devam ediyoruz"

    "Biz Türkiye olarak Somalili kardeşlerimize hizmet ürettik, dert üretmedik" diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu kardeşliğimizin bir gereğiydi, yapmış olmanın memnuniyeti içindeyiz, yeterli mi, değil. Bu dayanışmamız devam edecek. Büyükelçiliğimizin yeni hizmet binası çalışması da devam edecek. Bizlere 80 bin metrekarelik alan tahsis ettiler ve bu alan üzerinde 10 bin metre kare kapalı alanı olan hizmet binasını gerçekleştiriyoruz. Bu, dünyanın en büyük Türk büyükelçiliklerinden birisi oluyor. Bu büyükelçilik binamız örnek ve müstesna. Burada hala konteynır içinde bu hizmeti veren ülkeler de var. Uluslarası toplumu Somali ile olan bağlarını güçlendirmeye devam ediyoruz. Somali'nin dertleri ile yakından ilginmeye davet ediyoruz. Donerler toplantısı yapmak sureti ile sonunda bir 'hiç' çıkan değil, sonunda netice çıkan toplantılar istiyoruz. Gerek resmi, gerek sivil toplum kurumlarımızla Somali yönetimi ile Somali'de yeniden yapılanma sürecine katkı sağlıyoruz" dedi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı ile konuştum, bir konut yapımına girelim, bir şehir planlaması yapalım, ilk etapta bir 10 bin konut yapmak sureti ile şehrin görünümünü değiştirelim dedim. Burada 45 - 65 - 85 metrekarelik, alt gelir gruplarına yönelik bir adım atabiliriz. Bu konunun detaylarını görüştük. Bir ila 2 yıl içinde bu konutları hazırlar Somali'ye kazandırırız. İşin ikinci etabını planlayıp yola devam edeceğiz. Havalimanı ile şehir merkezindeki yol yoktu, burası bir harabeydi şimdi asfaltlanmış olarak bitmiş olması bizi de ayrıca mutlu etti." dedi.

    Soru  - cevap

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir gazetecinin Somali'de düzenlenen terör saldırılarını hatırlatması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Benzer sıkıntıları biz de yaşıyoruz. Tüm vilayetlerimize gittik, yatırımlarımıza devam ettik. Aynı şekilde Somali'de de bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yolda şehadet tabiki olabilir. Bu bizim için de olabilir. İnandığımız yolda bu yolculuğumuza devam edeceğiz. Buradaki tabloyu gördük. Buna sessiz kalırsak bunun hesabını Türkiye olarak veremeyiz" diye konuştu.

    Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da desteklerinden ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek, Türkiye ile ilişkilerinin daha da gelişeceğine inandıklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Charlie Hebdo katliamından sonra Fransa'ya vize alamadı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow