hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş: "Obama ile benzerlik kurulabilir"

    Demirtaş: Obama ile benzerlik kurulabilir
    expand

    Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş CNN International'a konuştu, "Erdoğan, İsrail ilişkilerini oy kazanmak için kullanıyor, askeri yaptırım uygulanmalı" dedi. Demirtaş, kendisi için yapılan Barack Obama benzetmesine de cevap verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş CNN Internatıonal'a röportaj verdi.

    Demirtaş, Gazze'deki herakatı sürdüren İsrail'e karşı sert söylemlerde bulunan Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi:

    "Başbakan Erdoğan İsrail ile ilişkileri oylarını artırmak için kullanıyor. Bunun yerine, bağırıp çağırmak yerine, Yahudi karşıtı açıklamalar yapmak yerine İsrail ile askeri ilişkiler askıya alınmalı, tatbikatlar ve silah anlaşmaları iptal edilmeli. Samimiyse, cesareti varsa bunu yapmalı. Aksi halde ırkçılık ve ayrımcılığa yönlendirip Yahudi düşmanlığı yapmak size oy kazandırabilir ama sizin insanlık değerlerini kaybettiriyor.

    Türkiye İsrail tabii ki dost olmalı. Halklar ve devletler arasındaki düşmanlıklar sonsuza kadar sürmez. Tüm sorunlar çözülmelidir. İsrail ve Filistin özgür birer ülke olarak yaşamayı öğrenmeliler. Türkiye halklar ve devletler arasında düşmanlık yaratarak uluslararası politikalarını güçlendiremez ve dünya barışına katkıda bulunamaz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama ile benzerlik

    Bazı siyaset uzmanlarının kendisini ABD Başkanı Barack Obama'ya benzetmesi de soruldu Demirtaş'a.

    Demirtaş, "Türkiye ile bazı benzerlikler var. Belki bu benim kimliğim ve temsil ettiğim siyasi gelenekten kaynaklanıyor olabilir. Çünkü ben Kürt'üm. İnkar edilen, ayrımcılığa maruz kalan, hakları elinden alınan yakın zamana kadar eşit vatandaş muamele görmeyen Kürt halkındanım. Bu açıdan bakıldığında bir siyah olan Obama ile benzerlik kurulabilir" dedi.

    Demirtaş'a göre Kürt sorunu Türkiye'nin en büyük sorunu:

    "Elbette Kürt sorunu tartışmasız Türkiye'nin en önemli sorunu. Kürt sorununu sadece Kürtleri ilgilendirmiyor. Bu aynı zamanda Türkiye'deki tüm sosyal ve inanç gruplarının demokrasi sorunu. Ermeniler, Araplar, Türkler, Çerkezler, kadınlar ve aleviler de bu sorunu yaşıyor."

    İncirlik'te bayrak krizi

    "Erdoğan samimi değil"

    Demirtaş Erdoğan'ın Kürt sorunuyla ilgili politikasını ise samimi bulmuyor:

    "Evet mevcut hükümet ve Başbakan barış, demokrasi ve özgürlük kavramlarıyla ilgili konuşuyor. Ancak bu kavramların hiçbirinin içini doldurmuyor. Kürtlerle ilgili konuşursak Başbakan sadece kendisi seven ve destekleyen Kürtlere önem veriyor, geri kalanını zaten düşman ve terörist olarak görüyor. En önemli farkımız bizim sadece Kürtleri değil tüm Türkiye'yi Ortadoğu'ya model olabilecek bir ülke olarak yeniden inşa etmek. Türkiye sınırları içinde bağımsız bir Kürdistandan bahsetmiyoruz. bu bizim sorunları çözmek için önerdiğimiz bir şey değil.

    Demirtaş, kendisi dışında iki adaydan biri seçilirse Türkiye'deki mevcut durumda çok da bir değişim olmayacağını, sorunlar devam edeceğini savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Paralel yapı' operasyonunda sorgular sürüyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow