hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya bu elbisenin rengini konuşuyor

    Dünya bu elbisenin rengini konuşuyor
    expand

    Sosyal medya üzerinden dünyada şu sıralar fotoğraftaki elbisenin, "Mavi ve siyah mı yoksa altın sarısı ve beyaz mı" olduğu tartışılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir blog sitesi olan Tumblr'da önceki gün bir kullanıcı bu elbisenin fotoğrafını paylaştı ve bunun üzerine başka bir popüler site olan Buzzfeed, elbisenin fotoğrafını ilgi çekici bulup sayfasına yükledi ve sosyal medya iki gündür bu elbisenin rengi hakkında "#TheDress" etiketinde ikiye ayrılmış durumda.

    İşte enteresan zeka soruları...

    "Bu elbise ne renk?"

    Mashable'da yer alan habere göre "#TheDress" etiketi perşembe akşamı en çok konuşulanlar arasında 1. sırada yer aldı. Bir tarafta insanlar "#blueandblack" etiketiyle elbisenin mavi ve siyah olduğunu savunurken, başka bir yanda ise insanlar "#whiteandgold" etiketiyle elbisenin beyaz ve altın sarısı olduğu sanunuyor. 

    Dünya bu elbisenin rengini konuşuyor

    Kim Kardashian, Taylor Swift, Lucy Hale, Demi Lovato gibi bir çok ünlü isim de bu tartışmaya katıldı ve yorumlarını dile getirdi. Kim Kardashian elbiseyi beyaz ve altın sarısı görürken ,eşi Kanye West siyah ve mavi gördüğünü söylüyor. Taylor Swift ise elbisenin çok açık bir şekilde siyah ve mavi olduğunu savunuyor.

    Bu bir illüzyon mu yoksa bilgisayar ayarlarıyla ilgili bir şey mi?

    Buzzfeed'deki habere göre, göz retinasında renkleri çağıran hücreler negatifte görmemizi sağlayabiliyor. Fakat bu çağrışım muhtemelen elbisedeki ikilemin kaynağı değil. Göz konilerinin 3 tipi bulunmakta; kırmızı,mavi ve yeşil, bu tip diğerlerinden çok farklı köklere sahiptir. Fakat farklı kökler görme gücünü büyük şekilde etkilemez. Psikoloji profesörü Cedar Riener, "Ben 5-1 oranında kırmızı, yeşil görebiliyorken, siz  2-1 oranında oranında görebilirsiniz ve bu iki farklı renk duygusunu ortaya çıkarır. Bizler devamlı retina içindeki ışık miktarı ile karar veririz" diye belirtti. Bununla beraber Riener, "Işık, parlaklığı çağrıştırır ve ışığın bir nesnede ne kadar parladığının ve nesnenin yüzeyinde ne kadar yansıdığının  bütünlüğünü kurarız" diyerek ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu nedenle elbisenin durumu hakkında ise bir grup insan mavi ve siyah (ya da yansıma) elbisenin hakkında büyük bir ilizyon olduğuna karar verirken; başka bir grup ise, beyaz ve altın sarısı (ya da gölge ve daha çok yansıma) elbisenin hakkında az bir nedenle illüzyon olduğunu savunuyor. 

    30 Yıldır araştırıyorum böylesini görmedim

    Wired’a açıklama yapan Washington Üniversitesi renk araştırmacısı Jay Neitz “ 30 yıldır insanların renk algılarını araştırıyorum ve bu şimdiye kadar karşı karşıya kaldığım en radikal vaka” dedi.Neitz tartışmalar hakkında durumun göz fizyolojisi ile ilgili olabileceğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow