hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan Gezi Parkı ve paralel devlet çıkışı

    Erdoğandan Gezi Parkı ve paralel devlet çıkışı
    expand

    Avusturya'nın başkenti Viyana'da konuşan Başbakan Erdoğan, isim vermeden Gezi Parkı eylemlerini hatırlattı ve "Ne diyordu? 'Hala anlamıyor musun mesele ağaç değil.' Bunu diyen sözde sanatçı. Sevsinler sizin gibi sanatçıyı" dedi. Cemaate yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, "Bu havalimanını yapacak müteahhitleri bile bu Pensilvanya onları da dinlemiş. Onlara da şantaj montaj kasetleri hazırlamış" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD), 10. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Viyana Buluşması" adlı programında konuştu.

    "Bizler Kanuni Sultan Süleyman'ın torunlarıyız. Bizler 4. Mehmet gibi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa gibi kahramanların mirasçılarıyız" diyen Erdoğan, kendilerinin bugün Viyana'ya gönüller kazanmak için geldiklerini söyledi.

    Erdoğan protestosunda olaylar çıktı

    Erdoğan, "Bizden hiç kimsenin korkmasına, çekinmesine, tedirgin olmasına gerek yok. Biz Avusturya'da, Almanya'da, Avrupa'nın diğer tüm ülkelerinde emeğiyle, tecrübesiyle, en önemlisi de barış ve dostluk mesajlarıyla var olan bir milletiz" ifadesini kullandı.

    "Kimse farklı manalar çıkarmasın"

    Viyana'nın ortasından geçen Tuna nehrinin tarih boyunca İstanbul'a aktığını, bugün de aynı şekilde İstanbul Boğazı'na aktığını belirten Erdoğan, kendilerinin aynı nehrin, Tuna Nehri'nin etrafında büyümüş dost milletler, dost ülkeler olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'nın Avusturya'ya, Viyana'ya gelip, buradaki vatandaşlarıyla kucaklaşmasından, hasret gidermesinden, muhabbet etmesinden kimse farklı manalar çıkarmasın. Bundan yaklaşık bir ay önce, 24 Mayıs'ta Almanya'nın Köln şehrine gittik. Köln Arena'da 10 binlerce vatandaşımızla, kardeşimizle hasret giderdik. Aylar öncesinden çok çirkin bir kampanya başlattılar. Şunu unutmayın, kim olursanız olun, kim olursak olalım sevenlerimiz olduğu kadar sevmeyenlerimiz de olacaktır. Yani herkesin bizi sevme mecburiyeti yoktur, herkesin bize saygı duyma mecburiyeti de yoktur. Ama biz icraatlarımızla en güzel cevabı vermek zorundayız. Alman medyası üzerinden son derece çirkin, münasebetsiz, üstelik de ırkçı, ayrımcı manşetlerle mesajlar verdiler. Peki ne oldu ? 24 Mayıs'ta gittik, salon toplantımızı büyük bir coşkuyla yaptık. Biz ülkemize döndük, oradaki vatandaşlarımız da evlerine döndüler. En küçük bir gerginlik olmadı, en küçük bir itişme, kakışma olmadı."

    "Sevsinler sizin gibi sanatçıyı"

    Erdoğan, Türkiye'nin ihracatını 36 milyar dolardan 156 milyar dolara ulaştırdıklarına dikkati çekerek, enflasyonu ise yüzde 30'tan tek haneli rakama düşürdüklerini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin artık yardım alan değil, yardım eden bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Veren el, alan elden hayırlıdır. Artık yatırımlarda 'durmak yok, yola devam' diyoruz. Türkiye'de Gezi olaylarını yaşadık değil mi? 17 Aralık olaylarında yaşadıklarımızı biliyorsunuz. 25 Aralık olaylarında yaşadıklarımızı biliyorsunuz. Ne diyordu? 'Hala anlamıyor musun mesele ağaç değil.' Bunu diyen sözde sanatçı. Sevsinler sizin gibi sanatçıyı. Anlamıyor musun hala 'mesele ağaç değil' diyordu. Çünkü bunu diyemez ki. 12-13 tane ağacı oradan alıyorsun, bir başka yere dikiyorsun. Teknoloji artık bu. 3 milyar fidan ve ağaç dikmiş bir iktidarız, 3 milyar. Biz, çevreci bir iktidarız, bunu böyle biliniz. Geçen gün bir başbakan ziyaretimizdeydi. Yemekte bana aynen şu ifadeyi kullandı. 'Uzun yıllar oldu, ilk defa geliyorum. Fakat Ankara'nın ne kadar yeşillendiğini gördüm' dedi. Vaka bu. Tanıyamamış. 'Her şeyin değiştiğini gördüm' dedi."

    "Ördüğün bir şey yok, biz ördük biz"

    Cumhuriyet tarihi boyunca 79 senede Türkiye'de 6 bin kilometre bölünmüş duble yol yapıldığına değinen Erdoğan, "Bununla övünüyorlar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan, 12 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarına işaret ederek, şöyle konuştu: "İşte bu CHP, onun gibileri 6 bin kilometreyle övünüyorlar. Onlar 79 senede 6 bin kilometreyle övüne dursunlar, biz 12 senede 17 bin kilometre bölünmüş yolla yürüyoruz. Bitmedi, bitmedi. Gazi Mustafa Kemal, demir ağlara çok düşkündü. Bunlar da 10. Yıl Marşı yazmışlar. Orada ne diyor. 'Demir ağlarla ördük dört bir yanını' diyorlar. Nereye ördün? Ördüğün bir şey yok, biz ördük biz. Hani raylarını bile 10 metreden fazla yapamayan bir Türkiye vardı. Biz, şimdi 70 metre uzunluğunda ray imal ediyoruz. Onlar perçinle yapıyordu, biz şimdi kaynak sistemiyle yapıyoruz. Neden? İnsanımızın trenle yolculuk esnasında rahatsız
    olmasını istemiyoruz. Tangur tangur gitmeyecek. Böyle hiç gürültü yapmadan. Yüksek hızlı tren, bütün raylı sistemler tamamen elden geçmiş vaziyette. Artık öyle ilkel vagonlar falan yok. Gayet modern. Aynı zamanda Türkiye'de artık bunun da üretimini başlattık."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Onlara da şantaj montaj kasetleri hazırlamış"

    Erdoğan, 2-3 hafta önce İstanbul'un 3. büyük, dünyanın bir numaralı havalimanının temelini attıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Bu havalimanını yapacak müteahhitleri bile bu Pensilvanya onları da dinlemiş. Onlara da şantaj montaj kasetleri hazırlamış. Tabii orada da bir erteleme oldu. Buna rağmen temeli attık. Şimdi yıllık yolcu kapasitesi 150 milyon olan havalimanımızın inşaatı başladı. İnşallah 6 pisti olacak. Şu anda havalimanı inşaatımız devam ediyor. İlk etabını inşallah 29 Ekim 2017'de bitiriyoruz. Buna
    yakın bir bölgeden de Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiyor...

    Biz laf üretmeyiz, iş üretiriz iş. Derdimiz bu. Boğazın altından Marmaray'ı yaptık. Şimdi yine boğazın altından bir de otomobillerin geçeceği 2 katlı tüp geçidi yapıyoruz. O da 2015'in sonunda bitiyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2015'in sonunda bitiyor. Tüp geçit, o da 2015'in sonunda bitiyor. Arka arkaya hep bu dev açılışlar gelecek. Yüksek hızlı tren Ankara-Sivas, o da devam ediyor. İnşallah o da bitecek. Durmuyoruz. Biz dertliyiz, dertli. Bizim bu millete aşkımız var, sevdamız var. Şair ne diyor 'Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan. Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan'dan. Evet, biz böyleyiz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow