hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esad'dan Kerry'nin "müzakere" açıklamasına yanıt

    Esaddan Kerrynin müzakere açıklamasına yanıt
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Esad ile müzakere etmek zorunda kalacağız" sözlerine Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'dan yanıt geldi. Esad, ABD ile diyaloğa "açık" olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 15 Mart'ta CBC televizyonuna konuşmuş ve Suriye'de 4. yılını dolduran savaşta Washington yönetiminin Beşşar Esad ile müzakere etmek zorunda kalacağını açıklamıştı. Hatta Türkiye'den bu açıklamaya sert bir tepki gelmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Müzakere edecek ne var? 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz?" demişti. İşte Kerry'nin o açıklamasına Esad'dan yanıt geldi.

    Amerikan CBS Televizyonu'nun "60 Minutes" adlı programda Charlie Rose'un sorularını yanıtlayan Esad, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin açıklamasına değinerek, "ABD'nin Suriye'deki çatışmayla ilgili siyasi yaklaşımı konusunda somut bir şey, yeni bir gerçeklik yok. Şimdiye kadar elimizdeki tek şey bir açıklama" dedi.

    Esad, "Ancak ilke olarak Suriye'de her diyaloğun olumlu bir şey olduğunu söyleyebiliriz ve karşılıklı saygı temelinde ABD dahil herkesle, her konuda diyaloğa açık olacağız" ifadesini kullandı.

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 15 Mart'ta ABD olarak Suriye'de siyasi değişim için bu ülkenin Devlet Başkanı Beşşar Esad ile müzakere etmek zorunda olacaklarını ve Esad'a müzakereleri kabul etmesi için baskı yapmanın yollarını araştırdıklarını söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kerry, Suriye'deki iç savaşın dördüncü yılında, CBS'ye verdiği mülakatta, "Neticede müzakere etmek zorundayız. Cenevre 1 süreci bağlamında her zaman müzakere etme niyetinde olduk. Esad'ın de gelip bunu yapması (müzakerelere girmesi) için uğraşıyoruz ve bunun için onun üzerinde çeşitli türlerden artan baskı oluşturmak gerekebilir" ifadelerini kullanmıştı.

    Rose'un Esad ile yaptığı röportajın tamamı, CBS'te bugün yayınlanacak.

    Kerry: "Esad ile görüşmek zorunda kalacağız"

    Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan, John Kerry'ye Esad yanıtı

    Cumhurbaşkanı'na da örtülü ödenek getirildi

    HDP İstanbul'da "başkanlar"a emanet!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow