hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Evo Morales, İsrail'i "terör devleti" olarak niteledi

    Evo Morales, İsraili terör devleti olarak niteledi
    expand

    Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'i "terörist devlet" olarak nitelendirdi ve saldırıları protesto etmek amacıyla iki ülke arasında uzun süreli vize muafiyeti anlaşmasını iptal etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bolivya'nın El Deber haber sitesine göre, Morales, Bolivya hükümetinin, bundan böyle İsrailli ziyaretçilerden Güney Amerika ülkesine girebilmeleri için vize talep edeceğini açıkladı.

    Morales, "İsrail'i terörist devlet ilan ediyoruz" derken, İsrail'in askeri operasyonunun, "bu ülkenin, uluslararası toplumun barışçıl ve uyumlu biçimde var olmasını sağlayan yaşama saygının ilkelerinin garantörlerinden biri olmadığı anlamına geldiğini" söyledi.

    Bolivya Devlet Başkanı Morales, ay başında BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne, İsrail'e "insanlığa karşı suç işlemekten" dava açması için talepte bulunmuştu.

    İsrail ile Bolivya arasındaki diplomatik ilişkiler, İsrail'in Gazze'ye bundan önce düzenlediği büyük operasyon sırasında 2009 yılında kopmuştu. O dönemde Morales, İsrail'in operasyonlarını, "soykırım" olarak nitelendirmişti.

    İki ülke arasındaki vize muafiyeti anlaşması, 1972 yılı Ağustos ayında Bolivya'da diktatörlük yönetimi olduğu sırada imzalanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Latin Amerika ülkeleri El Salvador, Peru ve Şili, dün eşzamanlı olarak Tel Aviv'de bulunan büyükelçilerini geri çağırma kararı aldıklarını açıklamışlardı. İsrail, Latin ülkelerinin bu kararını "derin hayal kırıklığı" olarak nitelendirmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow