hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FBI'nın suikast soruşturması Türkiye'ye uzandı

    FBInın suikast soruşturması Türkiyeye uzandı
    expand

    ABD'nin Başkenti Washington'da 2011'de Suudi Arabistan Büyükelçisini öldürmeyi planlamaktan 25 yıl ceza alan İran asıllı Mansour Arbabsiar'a ilişkin FBI soruşturmasının Türkiye'ye de uzandığı ortaya çıktı. İddiaya göre, suikast için gönderilen 1,5 milyon dolar Türkiye'den iki firma üzerinden yollandı ve yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından tutuklanan Reza Zarrab'ın da bu firmalar ile ilişkisi var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil el-Cubeyr’e 2011’de suikast düzenleyeceği iddiasıyla tutuklanan İran asıllı ABD vatandaşı Mansour Arbabsiar’a 17 Aralık’taki "Büyük Rüşvet Operasyonu"nda tutuklanan Reza Zarrab tarafından 1.5 milyon dolar ödendiği iddia edildi.

    Arbabsiar sorgusunda, Washington’un en işlek bölgelerinden birinde Büyükelçi yemek yerken bulunduğu restorana yerleştireceği bombayı patlatarak suikastı gerçekleştireceklerini itiraf etmişti. Eylem sırasında lokantada bulunan onlarca masum kişinin de hayatını kaybedebileceğinin söylenmesi üzerine, “Dert edilecek bir şey değil” diye cevap verdiği öne sürülen Mansour Arbabsiar’ın Kudüs Güçleri’nde görevli Gholam Shakuri’ye bağlı çalıştığı, Shakuri’nin talimatlarıyla hareket ettiği vurgulandı.

    FBI iz üstünde

    İddiaya göre suikast planını deşifre eden FBI, Arbabsiar’ı gözaltına aldı, ancak Gholam Shakuri kaçmayı başardı. Arbabsiar’ın bağlantılarına ilişkin çalışmalarını derinleştiren FBI, İstanbul’da faaliyet gösteren ithalat ve altın ticareti yapan iki firmadan Arbabsiar’a suikastın hemen öncesinde yüklü miktarda para transferleri gerçekleştirildiğini belirledi. Altın firmasının kurucu ortakları arasında ise Zarrab ile birlikte tutuklanan ve malvarlığına el konulan A.H’nin akrabası A.H. de bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zarrab’ın adamlarının

    ABD’li yetkililerin yaptığı inceleme sonunda ödeme yapılan firmaların Kapalıçarşı’nın bitişiğindeki Rococo İş Merkezi’nde yer aldığı bilgisine ulaşıldı ve Zarrab’ın adamlarından A. H. adına bir telefon numarası tespit edildi. İddiaya göre, soruşturmada Zarrab ve iş ortakları hakkında da detaylı bilgilere ulaşıldı. Bu kişilerin yüksek miktarda para transferleri yaptıkları da ileri sürüldü.

    2011’de tutuklanan Mansuor Arbabsiar, ABD’deki “Suudi elçisine suikast” davasında Mayıs 2013’te 25 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. İddianamede Türkiye yok. İsmi verilmeyen bir ülkeden ABD’ye yapılan 100 bin dolarlık bir para transferinden bahsediliyor. FBI’ın diğer ülkelerle yazışmaları ise kamuya açık kayıtlarda yer almıyor. 11 Ekim 2011’de ABD Adalet Bakanı Eric Holder bir basın toplantısı düzenleyip, İran hükümetiyle bağlantılı kişilerin, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr’i bir restoranda öldürmek için 1.5 milyon dolarlık bir plan hazırladığını duyurmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow