hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ferguson ayaklanmasının ardındaki neden: Bölüşüm adaletsizliği

    Ferguson ayaklanmasının ardındaki neden: Bölüşüm adaletsizliği
    expand

    Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gösteri ve çatışmalar sürüyor. Olayların fitilini ateşleyen siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesiydi, ancak uzmanlara göre gerçek neden çok daha derin. Yaşananlar, bir çok uzmana göre bölgede siyah ve beyazlar arasındaki gelir adaletsizliğinin yıllar sonra dışa vurumu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de Ferguson'u savaş alanına çeviren çatışmaların önüne geçilemiyor. Şiddetin fitilini ateşleyen 18 yaşındaki siyah bir gencin polis tarafından vurulmasıydı. Ancak uzmanlara göre gerekçe çok daha derin. Bölgede özellikle son yıllarda artan gelir adaletsizliği, pek çoklarına göre yaşananların asıl nedeni.

    Amerika'da polis askerleşiyor mu?

    Misouri eyaletinin St. Louis kentinde ekonomi son dönemde canlanma sinyalleri gösteriyor. İpotekli evlerin oranı yüzde 80'den yüzde 1'e kadar gerilemiş, işsizlik oranları azalmış, ardı ardına açılan dükkanlarla ekonomi hareketlenmişti. Ancak pek çok yerde olduğu gibi, bu kazanımlar eşit paylaşılmadı. St. Louis kentinde yaşayan Afrika kökenli Amerikalılar arasında 2012 yılında yüzde 26 olarak belirlenen işsizlik oranı, beyaz Amerikalılar arasında yüzde 6'ya kadar indi. Araştırmalara göre bu, Amerika'da iki grup arasındaki farkın en yüksek olduğu şehir.

    FOTO GALERİ: Ferguson'da yine polis müdahalesi

    Çoğunlukla siyahların yaşadığı Ferguson Mahallesinde ortalama bir ailenin yıllık geliri 44 bin dolar. Çalışanların çoğunun bölgedeki fabrikalarda işçilik yaptığı belirtiliyor. Ancak Ferguson'un bağlı olduğu St. Louis şehrinde ortalama gelir 75 bin dolara kadar çıkıyor. Bu da Ferguson'un şehir içinde "ayrıştığına" işaret ediyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçmişten günümüze Türkiye güzelleri

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow