hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Financial Times: "Erdoğan, IŞİD nedeniyle zor durumda"

    Financial Times: Erdoğan, IŞİD nedeniyle zor durumda
    expand

    Financial Times'da yayımlanan bir makalede, Ankara'nın Kobani politikasının "Kürtlerle çatışmaları" yeniden ateşleyebileceği iddia edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Makalede, Türkiye'nin geçtiğimiz hafta Irak sınırına yakın bir yerde "terrorist olarak gördüğü Kürt savaşçıları" bombaladığı, oysa aynı sıralarda ABD'nin Kobani'deki "Kürt savaşçılara" destek için hava saldırıları düzenlediği hatırlatılıyor.

    Financial Times, David Gardner imzalı yazıda, bu hafta ABD'nin Kobani'yi savunanlara havadan silah, mühimmat ve tıbbi malzeme yardımı yapması üzerine Türkiye'nin U dönüşü yaptığını belirtiyor.

    Gazete, iç ve uluslararası baskılar altındaki Türkiye'nin "Kürt savaşçıların" Türkiye toprağından geçerek "kardeşlerine" destek vermesine koyduğu yasağı kaldırdığını yazıyor.

    Gazeteye göre, "Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu çorba gibi politikayı anlatabilmek için müttefiki ve düşmanı olan Kürtler arasında bir ayrım yaptığını savunabilir: hükümeti uzunca bir süreden beri yarı bağımsız Kürdistan Bölgesel Hükümeti ile ortaklık ilişkisi içinde ama can düşmanı olan PKK savaşçılarının Kobani'ye geçmesini hala engelliyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazıda, yine de Erdoğan'ın "yaverlerinin" grup tarafından Türkiye devletine karşı sürdürülen 30 yıllık savaşı sona erdirmek için hala hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşüyor olması gerçeği durumu "bulanık" hale getirdiği belirtiliyor.

    Devletin, Kobani nedeniyle güney doğuyu ynagın yerine çeviren protestoları yatıştırmak için Öcalan'ın müdahalesine bel bağladığı kaydediliyor.

    Financial Times'a göre Türkiye politikasını nasıl eğip bükerse büksün, iki büyük tehlikeyle karşı karşıya: barış sürecinin bozulması ve IŞİD'in "Erdoğan hükümeti tarafından görnüllü cihadçıların Türkiye'den Suriye'ye geçmesine göz yumması sırasında tesis ettikleri şebekeleri kullanarak" Türkiye'de intikam arayışlarına girmesi.

    Gazete, ayrıca Türkiye'nin NATO müttefikleri tarafından IŞİD'a karşı oluşturulan koalisyona "isteksiz geç katılımcı" olarak görüldüğünü aktarıyor.

    ABD: "Kobani'nin hala düşebileceğine inanıyoruz"

    Financial Times, ortaklarının kara birlikleri göndermeyeceklerini açıklamasının ardından Ankara'nın karadan müdaheleye zorlnamasına içerlemesinin anlaşılır olduğunu da ekliyor.

    Ankara'nın IŞİD'i Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği geniş bölgelerden sadece hava saldırıları ile söküp atmanın mümkün olmadığını ileri sürdünü, bunun yerine Suriye içinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasında ısrar ettiğini hatırlatan gazete bu önerinin pek fazla ilgi görmediğine işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5N1K'da Hasan Köni'den IŞİD bombası: Eritiyorlar...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow