hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Financial Times: "Türkiye'de Batı düşmanlığı yeniden dirildi"

    Financial Times: Türkiyede Batı düşmanlığı yeniden dirildi
    expand

    Financial Times, Ankara'nın kullandığı dilin geçtiğimiz yılki Gezi protestolarından bu yana daha Batı karşıtı hale geldiğini yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz hafta ABD savaş germisinden izinli olarak İstanbul'da gezintiye çıkan üç ABD askerinin başlarına çuval geçirme olayından yola çıkarak kaleme alınan yorumda, Türkiye'nin dış dünyaya karşı gittikçe daha fazla şüpheyle bakmaya başladığına dikkat çekiliyor.

    Yazıda, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a bu hafta İstanbul'a yapacağı ziyaret sırasında hazırlıklı olması uyarısı yapılıyor.

    Financial Times, Pew Global Attitude araştırmasında Türklerin yüzde 73'ünün ABD'ye olumsuz gözle baktığını hatırlatıp bunun 2003 Irak savaşından bu yana hep böyle devam ettiğine vurgu yapıyor.

    Türklerin sadece Amerikalılara değil hemen tüm yabancılara karşı "husumet" beslemesinin çarpıcı bir durum olduğunu yazan Financial Times, Suudi Arabistan'a olumsuz bakanların oranının yüzde 53 ve AB'ye yüzde 66 olurken, Çin, Rusya ve İran'a bakışın da eskiye göre daha olumsuz hale geldiğine işaret ediyor.

    ABD askerlerinin başına çuval geçirdiler

    Hatta tarihinde Türkiye'ye haksızlık yaptığı gerekçesiyle suçlanması zor olabilecek Brezilya'ya bile ankete katılanların üçte ikisi tarafından olumsuz gözle bakıldığına dikkat çekiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazeteye göre bu tür güvensizliklerin nedenleri ulusal ruhun derinliklerinde yatıyor.

    Financial Times, modern Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki kargaşa sırasında ülkeyi parçalamak isteyen yabancıların ittifakına rağmen kurulduğunu hatırlatıp, Mustafa Kemal Atatürk'ün Yunanlıları geri püskürtüp, İngilizleri korkutup kaçırdığını ve bir zamanlar çok kültürlü bir imparatorluğun yerine bir ulus devlet kurduğunu hatırlatıyor.

    Gazete, AK Parti hükümetinin Batı ile ilişkileri daha iyi hale getirmeye çalıştığını, ancak geçtiğimiz yılki Gezi protesoları sırasında Ankara'nın kendisini bölgede dışlanmış hissetmesi üzerine önemli derecede Batı karşıtı söylemleri benimsemeya başladığını yazdı.

    Financial Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye, Mısır ve Ukrayna'daki deki huzursuzluk nedeniyle bir uluslararası "merkezi" suçladığını belirttiği yazısında, bu yıl bir ABD televizyonunda konuşan Erdoğan'ın "Elimizde bunu gösteren belgeler" var dediğini hatırlatılıyor.

    Gazete, Erdoğan'ın son günlerde Birinci Dünya Savaşı sırasında Arapları isyana teşvik eden İngiliz casusu Lawrence'a gönderme yaparak bazı kişilerin gazeteci, yazar ya da terörist görünümdeki yeni Lawrence'ler olduğunu savunarak çıkıştığını yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazıda şu ifadelerer yer verildi:

    "Ve bu hafta da, bir konuşmasına Müslümanların Amerika'yı Kolomb'dan üç asır önce keşfettiğini iddia etti ve şunları ekledi: 'Amerika'yı altın için ve Afrika'yı elmas için sömürgeleştirenler şimdi de aynı pis oyunu Ortadoğu'da petrol için oynamaya çalışıyorlar.'"

    Gazete, Türkiye'nin Washington ile ilişkişlerde uğradığı "hüsranın", Suriyeli Kürtlerin IŞİD'e karşı savaşta ABD'nin müttefiki hale gelmesiyle daha da arttığını belirterek, ABD'li askerlere karşı yapılan saldırının gerçek anlamda alarm nedeni olabileceğini savundu.

    YPG'ye katılan yabancı savaşçılar görüntülendi

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow