hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa'da yolcu uçağı düştü

    Fransada yolcu uçağı düştü
    expand

    Alman havayolları şirketi Lufthansa'ya ait GermanWings havayollarının Barselona'dan Düsseldorf'a giden uçağı içinde 144 yolcu ve 6 mürettebatla Fransa'da düştü.Uçağın yaklaşık 8 dakika boyunca irtifa kaybettiği ve çakıldığı bu süre içinde ise bir yardım çağrısında neden bulunulmadığı ise gizemini koruyor. Uçağın kara kutusunun ise bulunduğu açıklandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu uçakta bulunan 1 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini açıklarken bu kişinin adının Muradiye Çelik olduğunu ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alman havayolu şirketi Lufthansa'ya ait GermanWings havayollarına ait Airbus A320 tipi uçak Fransa'da düştü. Fransız Sivil Havacılık Kurumu, İspanya'nın Barcelona kentinden Almanya'nın Düsseldorf şehrine gitmekte olan uçağın Fransa'nın güneyinde yer alan Barcelonette bölgesinde düştüğünü duyurdu. Uçağın TSİ 12.00 sularında radardan kaybolduğu bildirildi. Uçakta 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunduğu kaydedildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, GermanWings havayollarının Almanya'nın Düsseldorf kentinden İspanya'nın Barselona kentine giden Airbus A320 tipi uçağının Fransa'nın güneyindeki Barcelonette bölgesine düştüğünü doğruladı.

    Fransada yolcu uçağı düştü

    İşte kaza yerinden ilk görüntüler!

    Hollande, Fransız televizyonlarına yaptığı açıklamada, kazayla ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel ve bir ziyaret için Paris'te bulunan İspanya Kralı Felipe ile görüşeceğini söyledi.

    "Kazanın oluş biçimi ve ilk elde edilen veriler ışığında kazada canlı kurtulan kimsenin olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullanan Hollande, ülke olarak birlik beraberlik çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ün de incelemelerde bulunmak üzere bölgeye harekete edeceği kaydedildi.

    Fransa'daki uçak kazasının ilk görüntüleri

    UÇAKTA 1 TÜRK YOLCU VARDI

    Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'daki uçak kazasında hayatını kaybedenlerin arasında Türk yolcuların da olduğunu bildirdi. 

     

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonyalı ve Türk iş dünyası temsilcilerine verilen gala yemeği öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Fransa'daki uçak kazasıyla ilgili olarak, "Bizdeki bilgilere göre, vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadın hayatını kaybetti. Kızlık soyismine baktığımız zaman da Murdiye Çelik isimli bir soydaşımız olduğunu tespit ettik" diye konuştu. Bütün yolcu listesini kontrol ettiklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Yasmin adı altında bir kişi daha var ama onun Türk olup olmadığı hakkında bir teyit gelmedi" dedi. Çavuşoğlu, uçağın düşüş nedeniyle ilgili bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtirken, çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

     

    Fransada yolcu uçağı düştü

    ŞİRKETTEN İLK AÇIKLAMA

    Düşen uçakla ilgili TSİ ile 16.00'da Köln-Bonn Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyeceği duyurulan Germanwings'ten yapılan açıklamada, "Basında yer alan kaza haberleri konusunda henüz herhangi bir bilgiyi teyit edemiyoruz. Konuyla ilgili kesin bilgiler elimize ulaştıkça sizinle paylaşıyor olacağız" denildi.

    81 uçağıyla 86 noktaya uçan Germanwings'in, sahip olduğu filonun yaş ortalamasının 9.2 olduğu bildirildi. Düşen uçağın ise 24 yıllık olduğu açıklandı.

    İngiliz medyasında yer alan haberlere göre; Germanwings hava yolu şirketi daha önce ölümcül bir kazaya karışmadı.

    Fransada yolcu uçağı düştü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "CESETLERE ULAŞMAK GÜNLER SÜRECEK"

    Fransız polisi Reuters'e kazayla ilgili açıklamalarda bulundu. Polis yetkilileri "Tüm cesetlere ulaşmak zorlu arazi şartları nedeniyle günler sürebilir ve ancak o zaman enkaz çalışmalarına başlayabiliriz" ifadelerini kullandı. Uçakta 150 kişi bulunuyordu. Öte yandan Fransız yetkililer uçağın herhangi bir yardım ve ya acil durum çağrısında bulunmadığını belirtti. Uçağın yaklaşık 8 dakika boyunca irtifa kaybettiği ve çakıldığı bu süre içinde ise bir yardım çağrısında neden bulunulmadığı ise gizemini koruyor.

    AIRBUS'TAN AÇIKLAMA GELDİ

    Airbus firmasından yaşanan uçak kazası ile ilgili olarak yazılı açıklama yapıldı.  Açıklama şu şekilde:

    "Fransız Alplerinde gerçekleşen Germanwings 4U 9525 kazası  Airbus bugün yerel saat ile 11.00 sıralarında Fransız Alplerinde Prads-Haute-Bleone'de Germanwings Havayolları'na ait A320 uçağının bir kazaya uğradığını doğrulamaktan büyük üzüntü duymaktadır. 4U 9525 sefer sayılı uçak Barcelona, İspanya'dan Dusseldorf, Almanya'ya tarifeli sefer gerçekleştirmekteydi.   Kazaya karışan D-AIPX tescilli MSN (üreticinin seri numarası)147, Lufthansa'ya üretim bandından 1991 yılında teslim edilmiştir. Uçak 46,700 uçuşta yaklaşık olarak 58.300 saat uçuş gerçekleştirmiştir. Uçak CFM 56-5A1 motorları ile güçlendirilmiştir. Şu anda elimizde başka kesin bilgi bulunmamaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ICAO annex 13 uyarınca, teknik danışmanlardan oluşan Airbus ekibi, araştırmadan sorumlu olan Fransız BEA'ya yardım etmek üzere yola çıkacaktır.   A320'ler, standart iki sınıf düzeninde 150 yolcu kapasitesine sahip çift motorlu ve tek koridorlu uçaklardır. İlk Airbus A320, 1988 yılının Mart ayında hizmete girmiştir. Bugüne kadar tüm A320 filosu 85 milyondan fazla uçuşta 150 milyondan fazla saat uçuş gerçekleştirmiştir.  

    Airbus, detaylar otoriteler tarafından doğrulandıkça kesin bilgileri aktarmaya devam edecektir. Airbus çalışanlarının tüm duaları 4U 9525 kazasından etkilenen yolcu ve mürettebatın aile ve yakınlarıyla."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UÇAKTA 16 ÖĞRENCİ VARDI

    Alman uçak şirketi Germanwings'in Barselona-Düsseldorf 4U9525 kodlu seferi için 144 yolcusu ve 6 mürettebatı ile havalanan Airbus A320 tipi uçağın Fransa'da düşmesi, Almanya'da büyük bir yasın yaşanmasına neden oldu. Uçakta Türk yolcularında olduğu belirtilirken, yolcuların 67'sinin Alman vatandaşı olduğu ve çok sayıda İspanyol vatandaşı olan yolcuların da uçakta bulunduğu belirtildi.

    DÜŞEN UÇAKTA OKUL SINIFI

    Uçak kazasını aktaran Alman basına göre, uçakta Gelsenkirchen kenti yakınlarında bulunan Hertern kasabasından bir liseden (Gymnasium)16 öğrenci ve iki de öğretmenden oluşan bir sınıfın da bulunduğu kaydedildi. Okul öğrencilerin, İspanya'dan gelen öğrenci grubuna karşılık İspanya'ya giden öğrenci grubu olduğu belirtildi.

    MERKEL YARIN UÇAĞIN ENKAZINA GİDECEK

    Kazanın duyulmasının hemen ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tüm randevularını iptal ettiği belirtilirken, Merkel, "Şoktayız, 150 insanımızı uçak kazasında kaybettik, yasımız, acımız çok büyük" dedi. Angela Merkel'in yarın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft ile birlikte, uçağın enkazının bulunduğu Fransa'nın güneyine gideceği açıklandı.Yaşanan uçak kazasından hemen sonra Almanya parlemantosunda bakanların acil toplantı yaptığı ve ek olarakta telefon numarası 08007666350 olan birde kriz masasının oluşturulduğu belirtildi.

    KARA KUTU BULUNDU

    Fransız İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada uçağın kara kutusunun bulunduğunu açıkladı.

    BİR GRUP TÜRK DÜSELDORF HAVALİMANINA GELDİ

    Barcelona Düsseldorf seferini yapan Germanwings şirketine ait uçağın düşmesinin ardından uçakta yakınları olanlar Düsseldorf havaalanına akın etti. Uçakta 35 yaşında Gülizar Çelik adlı bir yakınlarının bulunduğunu söyleyen 3 Türk kadın da havalimanına geldi. Kadınlar, Alman görevliler tarafından, uçak kazasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına tahsis edilen VIP bölüme alındı.

    Öte yandan Germanwings yetkilileri düzenledikleri basın toplantısında uçakta ikisi bebek 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunduğunu açıkladı. Yetkililer ayrıca uçağın pilotunun 10 yıldan fazla uçuş deneyimi olduğunu belirttiler. Uçaktaki yolcuların 67'sinin Almanya, 45'inin ise İspanya pasaportuna sahip olduğu kaydedilirken, diğer yolcuların uyruğu hakkında ise net bilgiler elde edildikten sonra açıklama yapılacağı belirtildi.

    Almanya Başbakanı Merkel ise Fransa ve İspanya ile yakın temasta olduklarını belirterek kazanın nedeniyle ilgili spekülasyonlardan kaçınılmasını istedi. Merkel, kaza haberinin kendilerini derinden sarstığını belirterek, tüm randevularını iptal ettiğini ve çarşamba günü kaza yerine gideceğini açıkladı.

    GERMANWİNGS PERSONELİNDEN SEFERE ÇIKMAYI REDDEDENLER VAR

    Germanwings Havayolları en az 7 uçuşunu iptal etti. Şirket sözcülerinden Thomas Winkelmann, 150 kişinin öldüğü kazanın ardından bazı çalışanları iş bıraktığını belirterek, "Kararlarını anlayışla karşılıyoruz." dedi.

    Uçak kazasında kaybettikleri arkadaşlarını uğurladılar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow