hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FT: "Erdoğan'ın seçim kumarı"

    FT: Erdoğanın seçim kumarı
    expand

    İngiltere'de yayınlanan Financial Times (FT) gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haziran ayında yapılan seçimleri dikkate almayarak tek adamlık arayışına devam ettiğini yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazetenin görüş sayfasında yayınlanan "Erdoğan'ın seçim kumarı" başlıklı haberde, AKP'nin son genel seçimlerde tek başına iktidara gelemediği ve seçimlerin ardından başlayan koalisyon görüşmelerinin ise bir "maskaralık" olduğu ifade edildi.


    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın PKK ile 30 yıllık savaşa son vermek için Ankara'nın barış görüşmeleri yaptığı PKK'ya karşı geçtiğimiz hafta savaş başlattığını yazan gazete, bu yönüyle Erdoğan'ın milliyetçi oyları alma menfaati güttüğü gibi göründüğünü yazarak şöyle devam etti:

    Türkiye'yi kaosa sürüklüyor…

    "Cumhurbaşkanı hiçbir zaman reddedilmeyi kabul eden biri olmadı ancak şimdi, onun kaprisli yetki kullanımı Türkiye'yi kaosa doğru sürükleme riski taşıyor. Erdoğan bu ay, insanlar sevse de sevmese de, iktidarın kendi başkanlığına taşındığını söyledi: 'Artık ülkede sembolik değil, gerçek gücü olan bir cumhurbaşkanı var"


    Gazete, haziran ayındaki seçimlerde şok edici sonuçların HDP'nin yüzde 10'luk barajı aşması olduğunu, Kürtlerin yoğunlukta olduğu şehirlerde baskılar nedeniyle bu oyların AKP'ye geri gitmesi  için fazla bir sebep olmadığı yorumunu yaptı. Yazı şöyle devam etti:

    "Mantığa aykırı bir biçimde  Erdoğan, Türkler ve Kürtler arasındaki düşmanlığı bitirmeye çalışmak için en fazla şey yapmış olan Türk lideri. PKK ile iki yıldır devam eden ateşkes bitti. IŞİD geçtiğimiz ay Suruç'ta 33 kişiyi öldürdüğü zaman PKK, IŞİD militanlarının Suriye'ye geçmek için Türkiye'yi geçiş yolu olarak kullandıklarını söyleyerek onların suç ortağı olduklarını söylüyordu. "

    Türk hükümetinin IŞİD'e karşı bir hava saldırısı daha yaptığını ancak PKK mevzilerine çok sayıda saldırı yaptığını yazan gazete, Erdoğan'ın Kürt milislerinin, Türkiye için IŞİD militanlarından çok daha büyük bir tehdit olduğunda ısrar ettiğini belirtti.

    Bu seçimler Türk seçmenlerin en iyi şansı

    Türkiye ekonomisinin büyümesinin durgunlaştığını, Türk lirasının değer kaybettiğini,  dış borcun arttığını ve bu karışıklık içinde Türkiye ekonomisinin daha hassas olduğunu yazan gazete parlamentonun feshedilse bile  başkanlığa karşı bir geri itme olduğunun altını çizerek yazıyı "Türk seçmenler (haziran ayında açıkça yaptıkları gibi ) Erdoğan'a iktidar gaspını sona erdirmek için en iyi şansa sahipler" sözleri ile noktaladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow