hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FT: "Rehinelerin kurtarılmasıyla ilgili soru işaretleri var"

    FT: Rehinelerin kurtarılmasıyla ilgili soru işaretleri var
    expand

    Financial Times gazetesi, IŞİD'in elindeki konsolosluk çalışanlarının kurtarılması operasyonuyla ilgili soru işaretlerinin hala yanıt bulamadığını yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Piotr Zalewski imzalı haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 46 Türk ve 3 Iraklının kurtarılmasını MİT tarafından "önceden planlanmış bir kurtarma operasyonu" olarak tanımladığını hatırlattı.

    Haberde, Erdoğan'ın bir sonraki gün "çark ettiği" ve militanlarla yapılan "siyasi ve diplomatik müzakerelerin" sonucu olarak bir anlaşmaya varıldığını söylediği belirtiliyor.

    Operasyonu yürüten MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın operasyonun ayrıntılarıyla ilgili özellikle ketum olduğunu belirten yazar, Fidan'ın personelin serbest bırakılmasıyla ilgili, "Sabırla, cesaret ve istihbaratla yürütülen bir çalışma. Başka da birşey söylenemez" dediğini kaydediyor.

    Yazıya göre, Türk yetkililer rehinelerin IŞİD'in elindeki bölgeyi geçerek Musul-Akçakale arasında 500 km uzunluğundaki yolu nasıl ve kimin yardımıyla kat edildiğine halen bir açıklık getirmediler.

    Kurtarılan personel Köşk'te

    Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ancak operasyon sırasında herhangi bir çatışma meydana gelmediğini ve başka ülkelerin istihbarat servislerinin rolü olmadığını vurguladılar. Başka yetkililere göre de Musul ve çevresindeki Sünni aşiretler kurtarma operasyonunda Türklerle IŞİD arasında aracılık yaparak önemli rol oynadılar."

    6 konsolosluk çalışanı neler anlattı?

    Gazete, Londra merkezli bağımsız düşünce kurumu Royal United Services Institute'da görevli Ortadoğu uzmanı Aaron Stein'in, "Mantıklı olmayan bir şey varsa İslam Devleti'nin somut bir karşılık almadan elindeki kozu Türkiye'ye neden teslim ettiğidir" şeklindeki sözlerine yer veriyor.

    Stein, Erdoğan'ın Pazar günü söylediği sözlerden IŞİD'e bir şeyler verildiğini ima ettiğini düşünüyor ve "Milyon dolarlık soru bunun ne olduğudur" diye soruyor.

    46 konsolosluk personeli Ankara'da

    Berlusconi'den ilginç iddia: "İsrail IŞİD'e atom bombasına destek verir"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow