hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FT: "Suriye'nin amaçsız isyancıları"

    FT: Suriyenin amaçsız isyancıları
    expand

    Financial Times gazetesi, Suriye'deki savaşın artık Esad rejimini devirmenin dışında her türlü amaca hizmet ettiğini ve muhalif güçlerin de savaşa devam etmekte zorlandıklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye savaşıyla ilgili tam sayfa analize yer veren Financial Times, çok sayıda muhalif savaşçının şimdi artık daha önce yan yana savaştıkları adamlarla karşı karşıya geldiklerini ve bu nedenle birçoğunun silah bıraktığını yazıyor.

    Gazete, Erika Solomon imzalı analizde, geçtiğimiz yıla dek muhalif savaşçılara IŞİD gibi cihadçı grupların Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmekte kendilerine yardım edeceğinin söylendiğini, ancak şimdi IŞİD yeni düşman ilan edilince savaşın mantığını anlamakta zorlandıklarını belirtti.

    Çok sayıda savaşçının bu yüzden savaşmaktan vazgeçerek Türkiye'deki sığınmacı kamplarında kalan ailelerinin yanına geldiklerini belirten gazete, "Eğer dünya Suriye'deki kargaşa konusunda ne yapacağını bilemez hale geldiyse, aynı şekilde 2011'den bu yana 200 binden fazla kişinin öldürüldüğü ve nüfusun yarısından fazlasının yerinden olduğu savaş çamuruna saplanmış durumda olan insanlar da ne yapacaklarını bilemiyorlar" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazete, Suriye ayaklanmasının rejim muhalifi birçok kişi tarafından tanınamaz hale geldiğini belirterek, muhaliflerin artık Esad güçleriyle savaştıkları kadar ya kaynakların ya da bölgelerin kontrolünü ele geçirmek için birbirleriyle de savaştıklarını yazıyor.

    Financial Times, cihadçıların, El Kaide'nin Suriye'deki kolu El Nusra gibi gruplarla ittifak yaparak ABD tarafından desteklenen muhalif güçlere saldırdığını dile getiriyor.

    Suriye savaşının aynı zamanda bölgede hakimiyet için aşık atan Şii İran ve Sünni Körfez Arap devletleri arasında bir arenaya dönüştüğünü de kaydeden gazete, bu rekabetin Sünni ağırlıklı muhalifler ve Esad'ın azınlık Alevi mezhebinden olanların arasındaki mezhepsel ayrımı daha da derinleştirdiğini belirtiyor.

    Erdoğan'dan flaş Mısır açıklaması

    ''Türkiye'nin büyük güç olma hayali buraya kadarmış''

    FED Başkanı: "Krizi önleyemem"

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow