hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gabriel Garcia Marquez'in gizli görevi

    Gabriel Garcia Marquezin gizli görevi
    expand

    Geçtiğimiz Nisan ayında hayata veda eden, büyülü gerçekçiliğin efsane yazarı Gabriel Garcia Marquez'in Küba ve ABD arasındaki buzları eritmek için arabuluculuk görevi yaptığı ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'li gazeteciler William Leo Grande ve Peter Kornhbluh'un ABD dışişleri arşivlerinin taranması ve çeşitli röportajlara dayandırarak  birlikte kaleme aldıkları ve “Back Channel to Cubaö adlı kitapta, Kolombiyalı yazarın çabaları geniş yer alıyor.

    Kitaba göre, Fidel Castro'nun yakın dostu olduğu bilinen ve hayatı boyunca sosyalizm ideolojisine bağlı kalan Garcia Marquez, 1994-1998 yılları arasında, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ve Castro arasında kuryelik yapmış. Garcia Marquez'in tamamen gizli tutulan bu görevi, eski ABD başkanı Jimmy Carter'ın iki ülke ilişkilerini yumuşatmak için başlattığı  “açılım denemesiö başarısızlığa uğrayınca başlamış.

    Kitabın yazarlarından Kornhbluh, Arjantinli Clarin gazetesine, Garcia Marquez'in gizli görevinin ayrıntılarını anlattı. Kolombiyalı yazarın 1994 Ağustos'unda Meksika Başkanı Carlos Salinas de Gortari'nin özel uçağıyla ABD'ye giderek gizli arabuluculuk görevine başladığını anlatan Kornbluh, görüşmenin Clinton'la Gabo'nun ortak bir arkadaşının evinde gerçekleştiğini söyledi.

    1994 yılında 72 Kübalı sığınmacının boğularak ölmesinden sonra ABD'nin Küba deniz kuvvetlerinin alabora olan tekneleri gördüğü halde yardım etmemekle suçlamasına Castro sınırları açarak karşılık vermiş, bir anda sayıları kırk bine ulaşan  Kübalı Miami sokaklarını arşınlamaya  başlamıştı. Castro'nun meydan okumasına  Clinton, Kübalı mültecileri teker teker göz altına alıp,  tam 32.362 Kübalıyı Guantananamo üssüne göndererek karşılık vermişti. Kornhbluh, Gabriel Garcia Marquez'in, “Balseros  kriziö adı verilen bu dönemde devreye girdiğini anlatıyor.  

    Kolombiyalı yazarla ilk görüşmesinden sonra Clinton, ikili ilişkileri düzeltme ve Küba'ya yönelik ambargonun kaldırılması için yasa teklifi sunma sözünün karşılığında Castro, sınır güvenliğini artırarak, yeni mülteci akınının önüne geçme sözü veriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow