hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Göçmen akınından endişe eden Almanya'dan Schengen tehdidi

    Göçmen akınından endişe eden Almanyadan Schengen tehdidi
    expand

    Avrupa'ya göçmen akını Avrupa'da vizesiz dolaşımı ve Schengen'i tehlikeye soktu. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "Avrupa içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen tehlikede olabilir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) rakamlarına göre dünya İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kaydedilen en yüksek göçmen akınıyla karşı karşıya. Dünyada bir yılda 60 milyon insan, başta savaş ve ekonomik nedenlerle göçe zorlanmış durumda. Üstelik bu rakam, geçen yıldan bugüne 10 milyon artış göstermiş durumda. Bölgemizde ise Afganistan ve Irak'taki karışıklıklara Suriye'deki savaş da eklenince milyonlarca kişi önce komşu ülkelere ardından da daha iyi bir yaşam ya da sadece hayatta kalmak umuduyla Batı ülkelerine yöneldi.

    Milyonlarca mülteci Avrupa yolunda

    Göç dalgasının yükü AB'nin güney ülkelerinin üzerinde

    Bu göç dalgasının yarattığı insanlık dramları sadece onları göçe zorlayan nedenlerle sınırlı değil. Her gün Akdeniz'i aşmaya çalışırken yaşamını yitiren insanların göç hikayeleri dünyanın gündeminde. Avrupa'da ise bu göçmen akınıyla yüz yüze kalanlar ise, başta Birliğin güneydeki ülkeleri. Suriyeli mülteciler ise son dönemde Türkiye'nin Ege kıyıları üzerinden Yunanistan'ın Kos Adasına akın ediyor. Buradan Makedonya'ya geçen ve Batı Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan ve sayıları on binleri bulan göçmenler, Almanya'da uzunca bir süredir endişe kaynağı.

    Göçmen babanın korku anları...

    Almanya ve Fransa'dan Yunanistan ve İtalya'ya baskı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği'nin mültecilerle ilgili politikasının belirlendiği Dublin Anlaşmasına göre, sığınmacıların iltica başvurularını Avrupa'da ayak bastıkları ülkede yapmaları öngörülüyor. Bu da İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkeleri göçmenlerle ilgili izledikleri politikalar nedeniyle birliğin büyük ülkeleri Almanya ve Fransa'nın baskısına maruz bırakıyor. Avrupa Birliği Zirveleri'nde ele alınan bu konu, Avrupa Komisyonu'nda da ele alınmış ve İtalya ve Yunanistan'daki sığınmacıların başka ülkelere yerleştirilmesi talebi görüşülmüş ancak Orta ve Doğu Avrupa ülkelerince kabul edilmemişti.

    Göçmenlerin bu fotoğrafları hiç unutulmadı

    Almanya'dan serbest dolaşım tehdidi

    Bu süreçte göç akınları karşısında daha yumuşak politikalar izlemekle suçlanan güney ülkelerine yönelik Almanya'da da serbest dolaşım tehdidi birkaç kez gündeme gelmişti. Sınırlarına dayanmadan bu göçmen akınının önünü kesmenin yollarını arayan Alman hükümeti daha önce de yaptığı bir açıklamayı yineledi ve Avrupa'da serbest dolaşımın tehlikede olabileceği tehdidini öne sürdü. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Schengen anlaşmasına destek verdiğini ancak son tablo karşısında Schengen'e katılımın askıya alınmasının ihtimal dışı olmadığını söyledi. Alman Bakan, "Bütün Avrupa Birliği ülkeleri sorumluluklarının bilincinde olmalı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya ayrıca İngiltere'ye de daha fazla göçmen kabul etmesi çağrısında bulundu. Bu yıl Almanya'ya yapılacak iltica başvurularının 800 bini bulması bekleniyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow