hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hizbullah'ın İsrail askerlerine saldırısı Lübnan'ı böldü

    Hizbullahın İsrail askerlerine saldırısı Lübnanı böldü
    expand

    Hizbullah'ın İsrail'in işgal altında tuttuğu Lübnan'ın Şebaa Çiftlikleri bölgesinde İsrail askerlerine saldırmasının ardından Lübnanlı milletvekilleri, farklı değerlendirmelerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milletvekilleri, söz konusu saldırıya "İran'ın gündemini uygulama", "Hizbullah'ın tebriği hak ettiği", "Karşılığın Suriye topraklarından verilmesi gerektiği" şeklinde çeşitli değerlendirmeleri beraberinde getirdi.

    Hizbullah İsrail askeri konvoyunu vurdu


    "İran vesayeti"

    Lübnan'daki Müstakbel Partisi Milletvekili Ahmed Fetfet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinde yürüttüğü operasyonun İran'ın kararı olduğu açık. İran'dan başka kimsenin yararına değil" diye konuştu.

    "Lübnan ve Suriye'nin İran'ın vesayeti altına girdiği" yönünde uyarıda bulunan Fetfet, "Hizbullah Lübnan'ın çıkarları pahasına İran gündemini uyguluyor" dedi.

    İsrail'in Lübnan'a karşı olayları tırmandırmasından duyduğu endişeyi dile getiren Fetfet, "İsrail kandan besleniyor ve İsrail'in zihni, düşmanlığa dayanıyor. İran'a yeter demek gerekir" dedi.

    "Saldırı haklı"

    Hizbullah'ın parlamentodaki siyasi kanadı "Direnişe Vefa Bloğu" Milletvekili Kamil er-Rıfai ise, "Direniş bu operasyon nedeniyle daha fazla tebriği hak ediyor. Operasyon Lübnan devletini zora sokmayacak bir yerde yapıldı. Direnişin İsrail'in herhangi bir düşmanlığına cevap verme hakkı vardır" ifadelerini kullandı.

    İsrail'in, Lübnan ya da "direniş" aleyhine herhangi bir düşmanca eyleme karşılık verileceği yönündeki mesajı aldığını belirten Rifai, direnişin bunun için her zaman hazır olduğunu vurguladı. Rifai ayrıca İsrail'in Lübnan'a karşı düşmanca bir eyleme cesaret edemeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

    "Direnişe Vefa Bloğu" İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırı ve işgal girişimlerine karşı silahlı mücadeleyi savunan siyasal çizgiyi "Mukaveme" (Direniş) şeklinde adlandırıyor.

    Lübnan İsrail sınırında gerginlik büyüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Savaş iki tarafın da menfaatine olmaz"

    14 Mart Hareketi'nden Bağımsız Milletvekili Emin Vehbi ise Hizbullah'ın verdiği karşılığın Lübnan'dan değil, saldırıya uğradığı Suriye topraklarından olması gerektiğini ifade etti.

    Hizbullah'ın Suriye'de yaptığının Lübnan halkının menfaatine olmadığını belirten Vehbi, Hizbullah'ın Suriye'de bulunuşunu "Macera" şeklinde yorumladı.

    Vehbi, "Seçim öncesi İsraillileri barınaklara hapsetme, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun çıkarına olmaz. Bu şartlarda yüz binlerce Lübnanlıyı göç ettirmesi de Hizbullah'ın yararına değil. Dolayısıyla halihazırda geniş kapsamlı bir savaş açmak, her iki tarafın da menfaatine olmaz" dedi.

    Vehbi ayrıca Lübnan'ın, vatandaşlarını korumak için ordusunu güçlendirmeye çalışması gerektiğini vurguladı. Lübnan'ın güneyinde İsrail işgali altındaki sınır bölgesi Şebaa Çiftlikleri'nde devriye gezen İsrail askeri aracına Hizbullah tarafından yapılan tanksavar füze saldırısı sonrası, İsrail de güney Lübnan'daki çeşitli sınır noktalarına topçu ateşi açmış, saldırıda 1 BM Barış Gücü (UNIFIL) askeri ölmüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail Ordu Sözcüsü Peter Lerner, saldırıda 2 İsrail askerinin öldüğünü, 7'sinin de yaralandığını açıklamış, Hizbullah da bu saldırıyla, İsrail'in, Suriye'nin Kuneytra kentinde Hizbullah konvoyuna düzenlediği saldırıya misillemede bulunduğunu duyurmuştu.

    İsrail, Suriye'yi vurdu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow