hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran ile nihai anlaşma için 7 ay uzatma

    İran ile nihai anlaşma için 7 ay uzatma
    expand

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasındaki nükleer müzakerelerde nihai anlaşma için hedef tarihin 7 ay uzatıldığını duyurdu. Müzakereler, Temmuz 2015'e kadar devam edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kerry, Viyana'daki müzakerelerin ardından düzenlediği basın toplantısında "P5+1 ve İran 4 ay içinde çerçeve anlaşması ve 7 ay içinde kapsamlı anlaşma için uzlaştı" dedi.

    John Kerry, 4 ay içinde ana konularda siyasi anlaşma sağlanamaması ve açık bir yol haritasına ulaşılamaması halinde "sürecin nasıl ilerleyeceğini yeniden değerlendireceklerini" ifade etti.

    Müzakerelerin aralık ayında yeniden başlayacağını bildiren Kerry, "Biz bir anlaşma değil iyi bir anlaşma istiyoruz" dedi. Son 4 ay içinde çok ciddi ilerlemeler kaydettiklerini ve aralarında halen ciddi farklılıklar bulunduğunu belirten Kerry, gelecek 7 ay içinde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılabileceğine inandığını ifade etti.

    Kerry, müzakere sürecinde İran'ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumunu sıfırladığını, yeni santrifüj yapmadığını, uluslararası gözlemcilere denetim izni verdiğini ve bunların güven verici gelişmeler olduğunu vurgulayarak, "Bugün her zamankinden daha yakınız anlaşmaya" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikalı diplomat, İran ile müzakerelerde ciddi ilerleme sağladıklarını da kaydetti.

    BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'yla İran arasında süren müzakerelerde bugün dolan mevcut vade diliminde anlaşmaya varılamamıştı.

    Netanyahu: "Son derece tehlike arz etmektedir"

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, "İran'la yapılacak bir anlaşma, İsrail, bölge ve dünyanın geleceği için son derece tehlike arz etmektedir" dedi.

    Netanyahu, İsrail parlamentosu Knesset'te yaptığı konuşmada, İran ile yapılan nükleer müzakereleri endişeyle takip ettiklerini, diğer ülkelere de endişelerini ilettiklerini belirtti.

    Bugün önemli bir gelişme yaşandığını söyleyen Netanyahu, "Her zaman dediğimiz gibi, kötü bir anlaşma yerine hiç anlaşma yapmamak yeğdir. İran'la yapılacak bir anlaşma, İsrail, bölge ve dünyanın geleceği için son derece tehlike arz etmektedir" diye konuştu.

    Netanyahu, en azından şu an için İran ile bir anlaşmaya imza atılmamasının önemine işaret ederek, "Önümüzdeki zaman diliminde de İran'ın bizi ve diğer ülkeleri tehdit edecek bir nükleer güç haline gelmemesi için mücadele edeceğiz" ifadesini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow