hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran İsrail'e ait İHA düşürdüğünü iddia etti

    İran İsraile ait İHA düşürdüğünü iddia etti
    expand

    İran ordusu, İsfahan kentinde bulunan Natanz nükleer enerji tesislerine yaklaşan İsrail'e ait insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail'e ait İHA, Natanz nükleer enerji hava sahasına girmeden önce hava kuvvetleri savunma sistemi tarafından tespit edilmiş, füzeyle vurularak düşürülmüştür" ifadelerine yer verildi. İran ordusu 2011 Aralığında ABD'ye ait RQ-170 tipi İHA'yı düşürdüklerini açıklamış, ABD'li yetkililerse, söz konusu uçağın kayıp olduğunu, ancak İran tarafından vurulduğuna dair hiçbir göstergenin bulunmadığını bildirmişti.

    İran bugün uçağın detaylarını verdi ve görüntülerini yayınladı. İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Hacızade, bugün basın açıklaması yaparak, düşürülen uçağın İsrail yapımı Hermes türünden olduğunu ve İsrail'den değil bölge ülkelerinin birinden havalandığını açıkladı. İranlı komutan uçağının hangi ülkeden havalandığına dair ellerinde ipuçları olduğunu söyledi. Uçağın tek bir yakıt alımıyla 1600 kilometre uçabildiğini ve operasyonel çapının 800 kilometre olduğunu kaydeden Hacızade, uçağın vurulduğunda deposunun dolu olduğundan ve füzeyle hedef alındığından alev alarak infilak ettiğini ifade etti.

    Hasarsız parçalar inceleniyor

    Uçağın Cumartesi günü düşürüldüğünü ve bazı parçalarının hasar görmediğini kaydeden İranlı komutan, bu parçaların incelemeye alındığını söyledi. Tuğgeneral Hacızade, bu türden bir uçağın daha önce Suriye'de düşürüldüğünü ancak İran'da düşürülen türün daha gelişmiş özellikler taşıdığını kaydetti. Hacızade, uçağın casusluk amacıyla geliştirildiğinden radar dalgalarını emerek radara yakalanmadığını ve bulundurduğu iki kameranın yüksek kalitede görüntü çekebildiğini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'i uyardı:''Filistin'i silahlandırmayı hızlandırırız''

    İranlı komutan İsrail'in bu tip saldırılarına karşı İran'ın, Batı Şeriya'yı silahlandırmayı hızlandıracağını ayrıca yanıt hakkının da saklı olduğunu söyledi.İ

    İHA saldırıları dev çocuk posteri ile kınandı

    Samsun'da 15 kişi boğulma tehlikesi geçirdi!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow