hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IŞİD tarihin en zengin terör örgütü

    IŞİD tarihin en zengin terör örgütü
    expand

    İstihbarat yetkililerine göre, IŞİD militanları dünyadaki tüm terorist örgütlerden daha iyi imkanlara sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar, IŞİD militanlarının petrol kaçakçılığından günde 3 milyon doların üzerinde gelir elde ettiğini, bunun dışında haraç, hırsızlık ve insan ticaretinden de önemli miktarlarda kazanç sağladığını söylüyor.

    Bölgede görev yapan yardım kuruluşları yetkilileri ve araştırmacılar, IŞİD'in Irak ve Suriye'de ele geçirdiği bölgelerde toplam 11 petrol yatağının kontrolünü de ele geçirdiğini belirttiler.

    Örgüt bölgede kuşaklar boyunca kaçakçılık yapmış kişileri kullanarak petrol ve diğer malların ticaretini yapıyor.

    Aynı zamanda ele geçirdikleri bölgelerdeki insanlardan haraç, rehineler karşılık fidye ve insan kaçakçılığından da gelir elde ediyor.

    Daha önce Kuzey Irak'ta görev yapan ve şimdi National Defense Üniversitesi'nden öğretim görevlisi olan Denise Natali petrol ticareti konusunda Associated Press ajansına şunları söyledi:

    "Kazanılacak çok para var. Kürtler engellemeye çalıştıklarını söylüyorlar ama sınır muhafızlarına ya da başka birine ödeme yapıp malınızı geçirebiliyorsunuz."

    IŞİD tarafından kaçakçılıkla satılan petrol varil başına 25 ile 60 dolar arasında ucuz bir fiyata satılıyor. Normalde bir varil petrolün fiyatı 100 dolar. Katar'daki Brooking Institution Doha Center'da misafir araştırmacı olan Luay Katip, IŞİD'in petrolden elde ettiği gelirin günde 3 milyon doların üzerine olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Cihatçı kızlardan biri öldü, diğeri kayıp"

    Obama yönetimi, Kuzey Irak Kürt Yönetimi, Türkiye ve Ürdün hükümetlerine bu faaliyetler engellemeleri için baskı yapıyor.

    Katip, petrol satışının yanı sıra IŞİD'in Türkiye'de satılmak üzere Irak'tan milyonlarca dolar değerinde tarihi eser kaçırdığını da söyledi.

    ABD'den IŞİD'e yeni hava saldırısı

    Ayrıca kadın ve çocukları seks kölesi olarak satarak insan ticaretinden de gelir elde ettikleri belirtildi.

    Kuveyt Büyükelçisi'nden tehdit!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow