hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IŞİD'den Siber-Cihad: Fransız televizyonuna siber saldırı

    IŞİDden Siber-Cihad: Fransız televizyonuna siber saldırı
    expand

    IŞİD, uluslararası yayın yapan Fransa'nın dünyadaki sesi kamu kanalı TV5 Monde'a siber saldırı düzenledi. İlk kez bu çapta bir saldırı düzenleyen IŞİD'in "Cyber Caliphate / Siber Hilafet " adını verdiği eylemi sonunda, dünyanın 200 ülke ve biriminde yayın yapan TV5 Monde'a bağlı 11 kanal, internet sitesi, Twitter ve Facebook hesapları hack'lendi. TV5 Monde ekranları 3 saat boyunca karardı. Siber saldırganlar, televizyonun Facebook hesabından Irak'ta IŞİD'e karşı operasyona katılan Fransız ordusunu ve Cumhurbaşkanı Hollande'ı tehdit ettiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD'in siyah beyaz renkleri üzerine mesajlarını yazan internet korsanları, dün gece saat 22.00'de televizyonun tüm yayınlarını ele geçirdiler. İnternet sayfası, 11 yayın kanalı ve sosyal medya hesapları tümüyle felç olan kanalın Facebook hesabından "Cyber Caliphate/ Siber Hilafet" adı belirdi.

    Korsanlar, televizyonun Facebook ve Twitter hesapları üzerinden hem Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Fransız ordusuna tehdit mesajları, hem de örgütün propagandasını içeren video mesajları yayınladılar.

    "Hollande affedilmez bir hata işledin"

    İlk tehdit mesajı Cumhurbaşkanı François Hollande'a geldi, korsanlar "Hollande, hiçbir işe yaramayacak bir savaşa katılarak affedilemez bir hata işledi. O nedenle Fransızlar Charlie Hebdo ve Hyper Cacher hediyelerini aldılar" mesajını yaydı.

    Fransız ordusundan, IŞİD'e karşı operasyonda yer alan askerlerin ailelerine ait kimlik bilgileri ve CV'lerini içeren belgeleri de yayınlayan örgüt, Fransız ordusuna da "Fransa'nın askerleri, İslam Devleti karşısında dikkatli olun, ailelerinizi kurtarmak için hala bir şansınız var, kullanın! Allah esirgeyen ve bağışlayandır. Cyber Caliphate, İslam Devletinin (IŞİD'in) düşmanlarına karşı mücadele etmeye siber-cihada devam edecektir" tehdidini savurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saldırı üzerine TV5 yönetimi acil kriz toplantısı yaparak, tüm çalışanları iş başına çağırdı. Kurumun bilgi işlem uzmanlarının müdahalesi üzerine Facebook hesabı bir kaç dakika sonra yeniden kontrol altına alınabildi. Ancak televizyon ekranları 3 saat karardı, internet sitesi de sabah 05.00'e kadar yayın yapamadı.

    TV5 Monde Genel Yayın Yönetmeni Yves Bigot, sabah 02.00 sularında yaptığı açıklamada "Twitter ve Facebook'da kontrolü yeniden ele aldık. Televizyon kanalına gelince, yeniden program yayınlayabilmeye başladık. Ama sistemimiz, bugüne kadar eşi görülmeyen büyüklükteki bu saldırı nedeniyle son derece ağır hasar görmüş durumda. Yeniden normale dönüş saatler hatta günler alabilir" dedi.

    3 bakandan gövde gösterisi

    Saldırının ardından sabahın ilk saatlerinde Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Kültür ve Medyadan Sorumlu Bakan Fleur Pelerin televizyon binasına geldiler. Televizyon yönetimiyle görüştükten sonra açıklama yapan Dışişleri Bakanı Fabius, "Sorumluları belirlemeye çalışıyoruz. Ama belirlenene kadar temkinli olmak lazım. Tehditleri yeni değil ama yöntemleri yeni. Çok uzun süreli hazırık gerektiren eşi görülmemiş bir saldırı. Bütün güvenlik ve teknik önlemler alındı. Bu teröristler bütün yeni teknikleri kullanıyor. IŞİD mensubu olduklarını söylüyorlar ancak temkinli olmak lazım. Önce bunu yapan sorumlular yakalanmalı. Ama aynı zamanda bu saldırılara karşı siber güvenlik ve siber savunma yöntemleri geliştirilecek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İçişleri Bakanı Cazeneuve de, "Bütün gazeteleri koruyoruz. Servislerimizi bu tür saldırıları önceden belirleyecek siber suçlara karşı bir siber güvenlik birimi oluşturmaya başladık. 500 yeni uzman polis kadrosu oluşturulacak. Siber saldırılara karşı teknik önlemler geliştirilecek. Hem yasal, hem insani, hem de teknolojik alanda her türlü önlemi alacağız. Bu saldırıları düzenleyenlere devletin ve onun güvenlik birimlerinin bu saldırıralara izin vermeyeceğini bildiriyorum. Teröristler kararlı ama biz de onlarla mücadelede kararlıyız. Ne gerekiyorsa bütün olanaklar kullanılacak. Fransız hükümeti ifade özgürlüğünün yanında olacak. Medyanın, gazetecilerin tehdit edilmesine izin vermeyecek " diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Fleur Pelerin de, tüm medya yöneticileriyle en hızlı şekilde bir araya gelerek, konuyla ilgili ortak çallışma yürüteceklerini dile getirdiler.

    Fransa'da Charlie Hebdo saldırısından bu yana tüm medya organları asker ve polis koruması altında tutuluyor.

    Gaziantep'te IŞİD'çi polise gidince yakalandı

    Kilis'in karşısında IŞİD bombası patladı: 8 kişi öldü

    IŞİD militanlarının hücre evi böyle havaya uçuruldu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow