hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'de erken seçim heyecanı

    İsrailde erken seçim heyecanı
    expand

    İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 17 Mart Salı günü yapılacak genel seçimler sonrasında sol partilerin iktidara gelebileceği yönünde "büyük bir tehlike" olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Netanyahu, sağcı partiler tarafından Tel Aviv'deki Rabin Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "kendisini iktidardan indirmek isteyen yabancı organizasyonların seçim sürecinde ülkeye büyük paralar akıttığını" savundu. Bu nedenle sağ partilerin koalisyon kurmak için yeterli oya sahip olmadığının gözüktüğünü belirten Netanyahu, merkez-sol eğilimli Siyonist Birlikile sağ partiler arasındaki farkı kapatmanın ise mümkün olduğunu iddia etti.

    Geçen Pazar günü sol partilerin miting yaptığı meydanda bu kez sağcıların düzenlediği miting için toplanan binlerce İsrailliye hitap eden Netanyahu, "Eğer bu farkı kapatmazsak halkın çoğunluğu beni başbakan olarak görmesine rağmen sol iktidara gelecek" ifadesini kullandı. Sol eğilimli partilerin kendisine ve lideri olduğu Likud Partisine büyük zarar vermeye çalıştığını söyleyen Netanyahu, "Çünkü Likud iktidarda olduğu müddetçe Kudüs'ü bölmeyeceğimizi, tavizler vermeyeceğimizi ve topraklarımızdan çekilmeyeceğimiz biliyorlar" diye konuştu.

    Rakiplerini, "Filistinlilere ne pahasına olursa olsun taviz vermeye hazır" olmakla suçlayan Netanyahu, hükümetinin İsrail için "hiçbir şey yapmadığı" eleştirilerini de reddetti. Netanyahu, "Onların (sol muhalefet) bakış açısına göre topraklarınızdan vazgeçmediyseniz, hiçbir şey yapmamışsınız demektir. Biz (Yahudi yerleşim yerlerinden) geri çekilmedik ve çekilmeyeceğiz ama çok önemli şeyler başardık" değerlendirmesini yaptı. "Hepimiz askeriz" ifadesini kullanan Netanyahu, İsraillileri kendisine oy vermeye çağırdı. Yahudi Evi Partisi lideri ve Ekonomi Bakanı Naftali Bennett de mitingdeki konuşmasında, "İsrail hiçbir zaman, Filistinlilere bir santimetre bile toprak vermeyecektir. Kendi toprağında yaşayan bir halk işgalci olamaz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim 17 Mart'ta

    Bu arada İsrail'de 11 partinin katılacağı 17 Mart'ta yapılacak parlamento seçimlerine yönelik kamuoyu araştırmaları, İşçi Partisi lideri İzak Herzog liderliğindeki "Siyonist Blok"un, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisinden fazla oy alarak birinci olacağını öngörüyor. İsrail'in tamamının tek seçim bölgesi olarak kabul edildiği seçim sisteminde, seçmenler adaya değiil, parti listesine oy kullanıyor. Hükümet kurmak için ise 120 sandalyeli mecliste 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow