hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'daki Suriye muhalefetinden geçici yönetim şartı

    İstanbuldaki Suriye muhalefetinden geçici yönetim şartı
    expand

    Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, "Cenevre-1 temelinde yetkilerin geçici bir yönetime devredilmemesi durumunda Suriye rejimiyle masaya oturmayacaklarını" belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hoca İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, "muhalefetin en büyük kanadı" SMDK'nın, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılması planlanan müzakerelere davet edilmediğini, yalnızca bazı muhalif kişilere davet gittiğini belirterek, "Ne SMDK'nın ne de diğer muhalif grupların gündeminde rejimle diyalog var" dedi.

    Halep'te durum değişiyor

    Hoca, "Cenevre-1 esas alınarak yetkilerin geçici bir yönetime devredilmemesi durumunda Suriye rejimiyle Moskova'da masaya oturmayacağız" diye konuştu.

    SMDK'nın gelecek dönemde Suriye içindeki muhalefetle kontrolü ele alacağını ve diğer muhalif temsilcileri Mısır'ın başkenti Kahire'de toplayan yapının koalisyon olacağını belirten Hoca, Suriye halkı ve tüm devrimci güçleri SMDK etrafında toplanmaya çağırdı.

    Bu bağlamda SMDK'nın Suriye halkına karşı görevi gereği yeni bir döneme başlamak için her düzeyde çalışması gerektiğini kaydeden Hoca, "SMDK tüm devrimci ve siyasal aktörlerle birlikte çalışacak" dedi.
    Halid Hoca, BM'nin SMDK'yı tanımasına ilişkin ise bunun uluslararası siyasi tanınma ile bağlantılı olduğunu ancak hukuki açıdan hala rejimin tanınır durumda bulunduğunu bu yüzden de resmi belgelerin yenilenmesinde SMDK'nın türlü zorluklarla karşı karşıya geldiğini ve bazı dost ülkelerle bu zorlukların çözülmeye çalışıldığını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın girişimi hakkında da ise "bunun bir fikir olduğu, plan seviyesine ulaşmadığı" değerlendirmesinde bulundu ve gerçekleştiğinde SMDK'nın görüşünü dile getireceğini belirtti. Ortada bir "Mısır girişimi" olduğuna dair iddiaları yalanlayan Hoca, durumun, SMDK'nın girişiminde muhaliflerin istişare buluşmasından ibaret olduğunu aktardı.

    Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye muhalefetini oluşturan grupların Moskova'da bir araya gelmelerini önermişti.

    Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, 20 Ocak 2015'ten sonra Moskova'da düzenlemeyi planladıkları müzakerelere önce Suriye muhalefeti temsilcilerinin davet edileceğini, daha sonra görüşmelere hükümet temsilcilerinin de dahil olacağını söylemişti. Esed yönetimi, müzakerelere katılmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow