hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtalya'daki Costa Concordia Kazası

    İtalyadaki Costa Concordia Kazası
    expand

    Kruvaziyerin kaptanı Schettino için 26 yıl 3 ay hapis cezası istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya'nın Giglio Adası açıklarında üç yıl önce kayalıklara çarparak yaptığı kaza sonucu 32 kişinin öldüğü Costa Concordia kruvaziyerinin kaptanı Francesco Schettino için 26 yıl 3 hapis cezası istendi. Grosseto kentindeki büyük tiyatroya kurulan mahkemede, hasarlı kazaya sebebiyet verme, birden çok kişinin ölümüne yol açma ve gemiyi yolcu varken terk ettiği suçlamalarıyla yargılamasına devam edilen geminin kaptanı Francesco Schettino için istenen ceza belli oldu.

    Savcılardan Maria Navarro, duruşmada sunduğu mütalaasında, Schettino için 26 yıl 3 ay hapis cezası verilmesini istedi. Cezanın 14 yılının birden çok kişinin ölümüne sebep olma, 9 yılının kazadan ötürü, 3 yılının da gemiyi yolcu varken terketmesinden istendiği belirtildi.

    "Gemiyi en son kaptanlar terkeder"

    Bu arada savcı, Schettino'nun İsviçre'de evinin olması ve kaçma şüphesinden ötürü hemen tutuklanmasını talep etti. Savcılardan Stefano Pizza da mütalaasını okurken, bir kaptan için
    gemiyi son terk etme kuralının sadece eski bir denizcilik geleneği olmadığı, aynı zamanda yasal bir zorunluluk olduğunu belirtti. Bunun dışında Schettino'nun olay anında sığ sulardan seyretmeye uygun denizcilik kurallarına tam uymadığı, gerekli yerlerde geminin pozisyonunu kavramak için yeterli müdahalede bulunmadığı, gerekli oranda gözcülük hizmeti almadığı ve geminin idaresi sırasında köprüye seyir güvenliğini rahatsız edecek kişileri aldığı yönündeki suçlar da mütalaaya eklendi. Mahkemenin, savcılığın ceza talebi karşısında 5 Şubat'ta yapılacak duruşmada kaptana son bir savunma için söz vereceği, ardından da kararını açıklayacağı bildirildi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 yıl önce...

    Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 229 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde başladığı seyrinde, Toskana bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarpmıştı. Kazada 32 kişi yaşamını yitirmişti.

    Kazanın ardından gemi, yaklaşık 20 ay boyunca adaya paralel yatık şekilde kalmış, Eylül 2013'te "Parbuckling" operasyonuyla doğrultulduktan sonra geçen temmuz ayında söküm işlemlerinin yapılacağı Cenova Limanı'na çekilmişti.

    NASA'dan muhteşem fotoğraflar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow