hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırım Tatarları, "milli özerklik" kararı aldı

    Kırım Tatarları, milli özerklik kararı aldı
    expand

    Rus yanlısı Kırım yönetiminin Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve Rusya'ya bağlanma anlaşması imzalaması üzerine, yarımadadaki Tatar halkı, Kırım Tatar Milli Kurultayı'nı toplayarak "milli özerklik" kararı aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurultay gündemindeki "milli özerklik kurma tasarısı", 212 delegenin oyuyla kabul edildi. Oturumda 1 kişi ret, 4 kişi çekimser oy kullandı.

    Kırım'a doğrudan havayolu seferlerinin durdurulmasından dolayı, kurultaya Kırım Tatar diasporası temsilcileri katılamadı.

    Kurultay delegesi Nariman Celilov, yaptığı konuşmada, Rusya Federasyonu'na değil, Ukrayna'ya bağlı ulusal özerklik istediklerini vurgulayarak Rusya Federasyonu'nun eski Akmescit Başkonsolosu Vladimir Andreyev'in KırımTatarlarını "Nazi işbirlikçisi" olarak nitelendirdiğini hatırlattı.

    Celilov, "gelecekte gizli servislerin baskısı altında olacaklarını ve sorunların artacağını" kaydederek, Kırım Tatar Milli Kurultayı delegelerinin, Kırım Tatar lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nu desteklemesi gerektiğini vurguladı.

    Delegelerden Rıza Şevkiyev de Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'ın yeni hükümetini ve Rusya'ya bağlanma kararını tanımamaya ilişkin tutumunu destekleme çağrısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reddedilen tasarı

    Kurultaya, Ali Özenbaş başkanlığındaki Denetleme Komisyonu tarafından Kırım Tatar halkının, adının "Kırımlı" olarak değiştirilmesine ilişkin bir karar tasarısı da sunuldu.

    Basında, okullarda, devlet kurumlarında "Kırım milleti", "Kırım halkı", "Kırımlar" (Kırımlılar), "Kırımca", "Kırım dili" terimlerinin kullanılmasını öngören tasarı, yapılan oylamada çoğunluk sağlanamadığı için
    kabul edilmedi.

    "Ukrayna vatandaşlığından çıkmayın"

    Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, oturumda Kırım Tatarları'nın Rusya vatandaşlığını kabul edip etmeyecekleriyle ilgili konuyu da tartışmaya açtı.

    Meclis üyelerinden Hasan Egiz, "Biz bugün nasıl bir devlet şekli kurulacağını belirleyemeyiz. Bu gelecekte yapılacak müzakereler neticesinde şekillenecek bir konudur. Biz Ukrayna vatandaşlığını terk etmeyeceğiz. Biz Rusya vatandaşlığını kabul ederiz ama Ukrayna vatandaşlığından çıkmayız" dedi.

    Çubarov da, yaptığı konuşmada, "kimsenin Ukrayna vatandaşlığından çıkmaması" çağrısında bulunurken "baskıya boyun eğmeyeceklerini" de vurguladı.

    Bir delegenin, Akyar'ın (Sevastopol) Kırım'dan ayrı mı yoksa birleşik mi tutulacağına ilişkin soru önergesi üzerine yapılan oylamada, Akyar'ın Kırım'ın içinde olduğu konusunda görüş birliği sağlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow