hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kürtler birleşecek mi?

    Kürtler birleşecek mi
    expand

    Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan PYD, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'ye bağlı diğer Kürt gruplarla tek çatı altında birleşecek mi? 20 Kürt grup, ABD yardımlarının devamı için tek yumruk olmak gerektiği gerekçesiyle bir toplantı yaptı. Ama şu ana kadar gruplar arasındaki çatlaklar giderilmiş değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önce ABD-PYD görüşmesi, hemen ardından ABD'nin Kobani'deki Kürt savaşçılara yaptığı yardım... Bölgedeki dinamikleri bir anda derinden etkiledi. Özellikle de Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan Kürt güçler cephesinde.

    Suriye isyanının başından bu yana muhaliflerin tek yumruk olamaması kadar, muhalefette Kürtlerin katılım temsiliyeti, hatta Kürtlerin kendi aralarında tek çatı altında toplanamamaları da çatlak yarattı.

    Şimdi kürtler bir kez daha birlik olma arayışında.

    Kürt grupların Duhok'ta PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in de katıldığı toplantının ardında o çaba vardı. 20 Kürt grup bir araya geldi, ama görüş ayrılıkları aşılamadı.

    Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan PYD, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'ye bağlı Kürtlerin PYD çatısı altında birleşmesini istiyor.

    Ama Müslim'in açıklamasına göre o gruplar PYD dışında yeni bir yapı oluşturulması talebinde. Bu talebin temelinde PYD'nin, Suriye lideri Esad'la işbirliği yaptığına yönelik iddialar yatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PYD ise "zayıf olmalarına rağmen bize kendi koşullarını dayatmak istiyorlar" diyerek bu girişimi reddediyor.

    Kürt gruplar uluslararsı koalisyondan daha fazla yardım alabilme çabasında. O talep de Amerika'nın PYD ile ilk doğrudan temasında gündeme geldi.

    PYD Eş Başkanı Salih Müslim, ABD'nin Suriye Büyükelçisi Daniel Rubinstein ile Paris'te 12 Ekim'de yaptığı 3 saatlik bir toplantıda "IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun kara birliklerinin parçası oluruz" dedi, ama bunun için taleplerini de sıraladı, daha ağır silah yardımı yapılmasını istedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow