hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kürtlerin rüyası ve köpek balıkları"

    Kürtlerin rüyası ve köpek balıkları
    expand

    İngiliz Financial Times gazetesi, Iraklı Kürtlerin gerçek anlamda bağımsız devlet olma "hayali"nin şu an için mümkün görünmediğini yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhabir Erika Solomon tarafından kaleme alınan yazıda, Iraklı Kürtlerin bağımsızlık ilan etse bile, ekonomik olarak başta Türkiye olmak üzere çevresindeki ülkelere bağımlı olacakları belirtildi.

    Erika Solomon, Irak Kürdistanı'nın tükettiği mallarını yüzde 80'ini ithal ettiğini, gıda maddelerinin başta Türkiye ve İran olmak üzere olmak üzere bölge ülkelerinden geldiğini belirtti. Haberde sütün bile daha da uzaktaki Katar'dan ithal edildiğine dikkat çekildi.

    Muhabir, komşularıyla ilişkileri endişe verici olan Irak Kürdistanı'nın yegane çıkış yolunun kuzeydeki "eski düşman, yeni iş ortağı Türkiye" olabileceğini belirtti.

    Habere göre, adının açıklanmasını istemeyen bir Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilisi, "Etrafımız köpek balıkları ile çevrili. Bağımsızlık ilan etmek, kendimizi bölgedeki en büyük köpek balığı olan Türkiye'ye bağımlı hale getirmek demek olacak" dedi.

    Haberde, Kürt kenti Süleymaniye'deki Amerikan Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Bilal Vahab'ın, Türkiye'nin de Kürdistan'a bağımlı olacağı, zira Ankara'nın gaz konusunda Rusya'ya bağımlılığını azaltmak istediğine dikkat çektiği belirtliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak yine de Türkiye'nin ilişkide ağır basan taraf olacağını belirten gazete, Vahab'ın, "Ekonomisi yözde 100 Türkiye'ye ya da kendisinden 10 kat daha büyük bir başka ülkeye bağımlı olan Kürdistan'ın siyasi bağımsızlığını savunamazsınız" şeklindeki sözlerine yer veriyor.

    Zafer Çağlayan'a "saat kaç" sorusu doktoru işinden etti

    Rıza Sarraf ve Ebru Gündeş mavi yolculuktan döndü

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow