hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya silahlı saldırı

    Pariste mizah dergisi Charlie Hebdoya silahlı saldırı
    expand

    Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine silahlı saldırı düzenlendi; 2'si polis 12 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Dergi 2012 yılında Hazreti Muhammed karikatürleri yayınlamış ve tepki toplamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk bilgiler arasında Paris'in 11. Bölgesinde bulunan derginin bulunduğu binaya saat 11.30 sıralarında giren kişi veya kişilerin otomatik silahlarla ile çalışanların üzerine ateş açtığı ve saldırıda 12 kişinin öldüğü, 4'ü ağır 10 kişinin ise yaralandığı belirtiliyor. 

    Pariste mizah dergisi Charlie Hebdoya silahlı saldırı

    Saldırganların 'Peygamberin intikamını alıyoruz' diye bağırdıktan sonra yaklaşık 10 dakika otomatik silahlarla taradıkları ileri sürülüyor. Saldırganların saldırı sonrası otomobil ile kaçtıkları, polisin ise geniş çaplı bir araştırma başlattığı belirtildi.

    Hazreti Muhammed karikatürleri tepki toplamıştı

    Dünya çapında olaylara neden olmuştu

    Karikatürleri tepki çekmişti

    Dergi 2012 yılında "bir ülkede şeriat yönetimi olsa, nasıl olurdu" diye bir özel sayı yayınlanmış ve karikatürler yer almıştı. Bu sayının yarattığı infial nedeniyle dergi binası yakılmaya çalışılmıştı. Daha sonra polisin koruması altına alınan dergi binası o zamandan beri yoğun güvenlik altındaydı. Hatta daha güvenli bir binaya taşınan dergiye bugün açıklanana göre 3 kişi saldırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD lideri Bağdadi'nin karikatürlerini de yayınlayan dergi, IŞİD'den de tehdit alıyordu. Saldırının polisin güvenlik önlemlerini boşladığı bir anda gerçekleştiği tahmin ediliyor. 3 kişi olduğu belirtilen saldırganların içeri girdiklerinde bir kişiyi hedef alarak ateş açtıkları ve otomatik silahlarla etrafı taradıkları belirtildi. Saldırı anında içeride bulunan çalışanların bir kısmı binanın çatısına kaçmayı başarabildi ve Twitter'da dergi çalışanlarının bazılarının çatıya sığındığını gösteren fotoğraflar paylaşıldı.

    Karikatürler onları hedef haline getirdi

    Saldırganlar kaçarken polisle çatışmaya da girdi, polis araçlarını taradı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında en az 30 silah sesi duyduklarını belirtti. Polis ile saldırganlar arasında Paris'te kovalamacanın sürdüğü ifade ediliyor.

    Pariste mizah dergisi Charlie Hebdoya silahlı saldırı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olay yerinden fotoğraflar için tıklayın!

    Hollande hükümeti acil topluyor

    Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande olay yerinde yaptığı açıklamada saldırganın yakalanacağını, olayı takip ettiklerini ve mutlaka gereğinin yapılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Hollande saldırıyı "Fransa'ya karşı yapılmış barbar bir terörist saldırı" olarak niteledi ve Bakanlar kurulunu acilen toplantıya çağırdı. İngiltere Başbakanı David Cameron, saldırıyı kınayarak, "Terörizmle mücadelede ve basın özgürlüğünü savunmada Fransız halkının yanındayız" dedi. Diğer bir kınama da Beyaz Saray'dan geldi. 

    Paris katliamına Türkiye'den ilk tepki 

     Pariste mizah dergisi Charlie Hebdoya silahlı saldırı 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     'GİRİŞ KODUNU GİRDİM VE KAPIYI AÇTIM'

    L'Humanite isimli internet sitesinde ise derginin çizerlerinden Coco, olay anını şöyle anlattı:

    "Kızımı almak için kreşe gitmiştim. Dergi binasına geri döndüğümde kapının önünde maskeli ve silahlı iki kişi vardı ve etrafa tehditler savuruyorlardı. İçeri girmek istiyorlardı. Giriş kodunu tuşladım. Wolinski ve Cabu'ya ateş ettiler. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altına saklanmıştım. Çok iyi Fransızca konuşuyorlardı. El Kaide diyorlardı."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow